OSVČ neplátce DPH - nákup mimo EU

• (neregistrovaný)

15. 5. 2018 18:19

Jsem OSVČ, neplátce DPH. Mám v plánu nakupovat některé zboží z Číny a prodávat ho v ČR. Zásilky budou vždy v hodnotě nad 22 EUR, nad touto hranicí musím zaplatit DPH, někdy určitě i přes 150 EUR, kdy mi vzniká povinnost zaplatit clo.

1. Informace nalezené na internetu se rozcházejí. Pokud mi vznikne povinnost zaplatit DPH nebo DPH a clo při importu z Číny, musím se automaticky stát Identifikovanou osobou? (plátcem se zatím stát nechci)

2. Jsem úplně začínající podnikatel, který má živnosťák ještě teplý. Musím-li se stát identifikovanou osobou, co pro to musím udělat (jak to vyřídit) a jaké mi to přidá povinnosti?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 5. 2018 6:47

allli

Re: OSVČ neplátce DPH - nákup mimo EU
      a kde jste našel informaci, že se musíte stát identifikovanou osobou z důvodu dovozu zboží?
      případy,kdy byste se musel registrovat jako ident. osoba, najdete v §§6g-6l ZDPH

• 16. 5. 2018 11:46

Dalibor Škařupa (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Informaci jsem našel v diskuzích na internetu, je mi samozřejmě jasné, že informace nemusí být pravdivé, proto se ptám. Přečetl jsem si ZDPH a dovoz zboží ze státu mimo EU nikde není napsán jako podmínka pro to, abych se musel stát plátcem DPH, ani Identifikovanou osobou.
      Chápu to správně, že při importu zaplatím DPH, případně clo, ale můžu zůstat neplátcem?

• 17. 5. 2018 13:30

Dalibor Škařupa (neregistrovaný)

Děkuji. Prosím ještě o info, zda to platí i v případě, že stále nakupuji od Číňana z Alibaby nebo Aliexpressu, ovšem zboží mi nepřijde přímo z Číny, ale z nějakého skladu v EU, jako například Španělska. Jedná se o nákup od stejného člověka, pouze s možností "Ships From: Spain".

Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).