Re: Zveřejnění závěrky - podpisový zázna
Každý soud na to pohlíží jinak a má jinou praxi.
Mě zveřejní závěrku podepsanou rukou odeslanou obyčejným e-mailem na podatelnu soudu (jsem externí účetní).
Někteří diskutující zde se mé zkušenosti diví. Dá se tu v historii dohledat, jak to dělají ostatní.
Můj názor - pošlete to podepsané rukou /naskenované do PDF) a uvidíte :-)
Já jsem minulé roky posílal datovkou pouze nepodepsané pdf vytvořené v účetním programu a soud mi to taky zveřejnil... Ona je ale otázka, zda to automaticky znamená, že je vše v pořádku... Trochu jsem se začetl a mám z toho celkem hrůzu. I když pokud si procházím Sbírku listin, tak spousta s.r.o. nezveřejňuje vůbec nic, tak nevím, zda si nedělám zbytečně těžkou hlavu...
Myslím, že jste na to kápl - děláte si zbytečně těžkou hlavu...
Já (jako externí účetní) posílám za některé firmy sken s podpisy jednatele a za jednu firmu bez podpisu (jen napsané jméno - tento jednatel nechce zveřejňovat svůj podpis). Vše datovými schránkami - už několik let - nikdo zatím nic nenamítal a vše zveřejněno... Ano, nemusí to znamenat, že je vše v pořádku. Svého času jsem si z toho také dělala těžkou hlavu a načetla kolem toho, co se dalo, vím, i o tom KV. Ale přestala jsem se tím zabývat od roku 2016, kdy jsem se na to ptala daňového poradce na jednom semináři, který mi odpověděl, že to nemám tolik řešit :-(, hlavně, ať tam je, co tam má být. Přiznám se, že letos už nic číst nebudu z časových důvodů, a prostě to zase takto pošlu. A řešit to budu, až mi pošlou nějakou "výzvu" ap.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
1. 6. 2018 16:28
Dobrý den, mám otázku ke zveřejnění účetní závěrky: Jsme mikro účetní jednotka bez auditu, zveřejňujeme tedy pouze rozvahu a přílohu. Zveřejňovat budeme přes datovou schránku.
Samotný postup by vypadal asi takto: Jednatel by vlastnoručně podepsal obě listiny, ty by se poté naskenovaly jako jedno PDF a závěrka by se takto odeslala datovou schránkou ke zveřejnění.
Nyní jsem ale narazil na Zápis z jednání Koordinačního výboru zde: https://www.ucetni-portal.cz/ucetni-zaverka-problematika-jejiho-zverejnovani-a-prikladani-k-priznani-k-dani-z-prijmu-562-v.html
Kde se došlo k závěru, že vzhledem k tomu, že je nutné účetní závěrku publikovat v elektronické podobě, je rovněž nutné tuto účetní závěrku opatřit elektronickým podpisem. Pouze naskenovaný podpis by byl tedy považován za nesplnění zákonných podmínek. (Krátký článek ještě tady: http://www.auditdane.cz/novinka.php?id=14)
Moje otázka zní: Pochopil jsem závěr koordinačního výboru správně? Není tedy náš postup dostačující? A musí být podpisový záznam připojen i při odesílání závěrky datovou schránkou? Existuje nějaká další jednoduchá možnost zveřejnění, když elektronický podpis není k dispozici?
Budu rád za vaše názory k tématu. Předem díky.