Re: rodičovská, následně nová mateřská
Dobrý den, z webu ČSSZ - časté dotazy, myslím, že se vás týká. Momentálně jsem na rodičovské dovolené s dvouletým dítětem. Pokud bych otěhotněla, ještě než opět nastoupím do zaměstnání, nebudu mít v rozhodném období žádný příjem. Z čeho se mi vypočítá peněžitá pomoc mateřství? Od ukončení VŠ (před 10 lety) jsem zaměstnaná u stejného zaměstnavatele.
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství se posuzuje ke dni vzniku sociální události, tj. nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Rozhodným obdobím je 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, před nástupem na PPM. Podmínkou je započitatelný příjem alespoň 7 kalendářních dnů . Není-li splněno výše, je rozhodným obdobím první předchozí kalendářní rok, v němž je jak započitatelný příjem alespoň 30 kalendářních dnů.
Nelze-li určit předchozí kalendářní rok, který obsahuje započitatelný příjem a současně alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž by se dělil tento příjem, je denním vyměřovacím základem započitatelný příjem, kterého by zaměstnanec pravděpodobně dosáhl za kalendářní den v kalendářním měsíci, v němž vznikla sociální událost.
Budete-li přitom na tuto další PPM nastupovat do 4 let věku předchozího dítěte, je zaručeno, že tato další PPM nebude nižší než Vaše předchozí PPM. Dle § 19 odst. 3 ZNP se totiž za denní vyměřovací základ (dále jen DVZ) u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikne nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, považuje DVZ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než DVZ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství (§ 19 odst. 3 ZNP).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
20. 6. 2018 10:22
Dobrý den, prosím poradíte mi?
Zaměstnankyni končí RD - 3 rok 10.8.2018, je opět těhotná a předpokládaný porod je v 21.12.2018.
Pokud by zažádala o neplacené volno (vím, že jí zaměstnavatel vyhoví), tak PPM by se počítala z období kdy pracovala, ale pokud by vyšel nižší vyměřovací základ, tak se přihlíží k předchozímu z kterého se vyplácela PPM na první dítě, že ?
Děkuji moc.