Re: Pokladna :-(-zamyšlení
>>Pěkný den, mimo jiné mám na starosti pokladnu,
>>bohužel. Nedávno se mně udělalo špatně, musela jsem
>>dát kód
>>od trezoru kolegyni, které opravdu věřím. Nic jsme
>>nestihly sepsat, musela jsem do nemocnice, žádný
>>předávací
>>protokol. Kód si napsala na papírek na stůl. Hmotnou
>>odpovědnost nemá. Přes pokladnu jde poměrně hodně
>>záloh, dobírek, různým "jiných" záloh, které se vedou
>>pouze
>>na papíře. Až jsem se vrátila, hned jsem pokladnu
>>nemohla přepočítat, musela jsem udělat jinou práci.
>>Když
>>jsem později přepočítala pokladnu, zjistila jsem, že
>>chybí cca 12tis. Mám podepsanou hmotnou odpovědnost.
>>Nevím, jak to mám říct šéfovi. Všichni ve firmě mají
>>klíče od kanceláří, co když si někdo přečetl kód od
>>trezoru u kolegyně a pak to vzal. Jsem opravdu
>>zoufalá. Už
>>nemůžu ani spát. Chci to pokladny postupně dát, abych
>>šéfovi nemusela nic říkat.
Předala mně seznam výdajů a příjmů, s tím, že je to v pořádku.
>
>Mluvila jste o tom s kolegyní? Třeba by si vzpomněla
>na nějaký výdaj, který nestihla zapsat.
Kolegyni věříte a je to dost peněz. Zkuste to ještě jednou všechno přepočítat i s ní. Takové manka většinou vznikají z přehlednutí, překlepu, nezaznamenání apod.
U nás na to vždycky pomohlo - ráno moudřeší večera. Po nějaké době už nás to ani nestresovalo.
A souhlasím i s přizvánáním šéfa.
A souhlasím i s přizvánáním šéfa.
Přepočetla jsem několikrát už včera a v pátek. Mohla jsem udělat chybu ještě předtím, než jsem zkolabovala. Taky mě napadlo, že se ztratily nebo zapadly účtenky za dobírky. Prohledlala jsem všechny šuplíky, kolegyně taky.
Šéf mně moc nemusí, mám z něho strach. Už budu mít punc nespolehlivé. Radši to dám postupně do pokladny. Vím, že je to hloupé.
v jakékoliv situaci u nás musí dojít k přepočtítání peněz a předávacímu protokolu. Pokud nemohu já převzít pokladnu od kolegyně, udělá to jiný kolega, který přepočte a podepíše předávací protokol, který musí sedět na korunu. ten pak předá mě, já opět přepočítám a podepíšu převzetí od něj. Jinak to nejde. Jinak bych to musela já s hmotnou, prostě bez řečí zaplatit a to hned, ne postupně.
Přesně tak, systém vedení pokladny a trezoru musí pamatovat i na situace, kdy pokladní třeba nedejbože trefí šlak. Požár, potopa, vichřice, šéf co se zbláznil, prostě ten systém musí být na to připraven. Rozhodně bych se tak lehce nevzdal těch peněz, ale je nutné doložit všechny doklady a postupy, kdo co s hotovostí dělal, a taky s klíčema. Pokud byl kod k trezoru volně přístupný komukoliv, tak to se rozhodně nemělo stát. Pokud jste to kolegyni průkazně řekla, co a jak má dělat, pokud to má ve směrnici, pak jste kryta.
Na vás nakonec je ale ten systém připravit na výše uvedené situace. Jinak s tou hmotkou můžete klidně přijít hodně zkrátka.
to je až úsměvné, pokladní hospodaří s penězi zam-tele, její první povinnost je o problému informovat šéfa, který s ní dohodu uzavřel a ne se bavit s kolegyní a něco jí předávat.
to, že je kryta nebo se to má nějak vyšetřit,jak to bylo,nebo vysvětglovat, je podle mne až zarážející neznalost předpisů a zákona
a poklaední se z odpovědnosti nevyviní.
>A souhlasím i s přizvánáním šéfa.
podle dotazu dovozuji, že jste předala pokladnu kolegyni bez souhlasu šéfa, což je závažné porušení vašich povinností, dle dohody o odp. za to odpovídáte, čili jste měla nejprve jednat se šéfem a on by rozhodl. Protože jste si to řešila po svém, budte must škodu nahradit tak jako tak a budete ještě ráda, když vás za to nevyhodí.
>
>Přepočetla jsem několikrát už včera a v pátek. Mohla
>jsem udělat chybu ještě předtím, než jsem zkolabovala.
>Taky mě napadlo, že se ztratily nebo zapadly účtenky
>za dobírky. Prohledlala jsem všechny šuplíky, kolegyně
>taky.
>Šéf mně moc nemusí, mám z něho strach. Už budu mít
>punc nespolehlivé. Radši to dám postupně do pokladny.
>Vím, že je to hloupé.
>>A souhlasím i s přizvánáním šéfa.
>
>podle dotazu dovozuji, že jste předala pokladnu
>kolegyni bez souhlasu šéfa, což je závažné porušení vašich
>povinností, dle dohody o odp. za to odpovídáte, čili
>jste měla nejprve jednat se šéfem a on by rozhodl.
>Protože jste si to řešila po svém, budte must škodu
>nahradit tak jako tak a budete ještě ráda, když vás za to
>nevyhodí.
>>
Když je to tak zmaštěné, nechcete do toho zatahovat šéfa, podezřívat kolegyni, házet vinu na druhé, hledat doklady, ve většině případů se stejně nic nenajde a pokud to někdo zcizil tak na to stejně nepřijdete,pokud byste nevolala policii, stejně se nemáte od čeho odpíchnout protože nemáte váš zůstatek na korunu, který jste předala kolegyni, tak ani nevíte kolik jste jí předala.
v této situaci, bych držela pusu, zítra donesla chybějící částku a velmi
se z toho poučila pro příště, aby se to už neopakovalo a vždy zajistila předávací protokol s člověkem , který přepočítá a předá částku dál, zastupujícímu a stejně tak zase třeba od něj s protokolem převezme.
>>Přepočetla jsem několikrát už včera a v pátek. Mohla
>>jsem udělat chybu ještě předtím, než jsem
>>zkolabovala.
>>Taky mě napadlo, že se ztratily nebo zapadly účtenky
>>za dobírky. Prohledlala jsem všechny šuplíky,
>>kolegyně
>>taky.
>>Šéf mně moc nemusí, mám z něho strach. Už budu mít
>>punc nespolehlivé. Radši to dám postupně do pokladny.
>>Vím, že je to hloupé.
právě že to nemáte ošetřené.
Mě jako pokladní, když se něco stane z minuty na minutu, kolegyně jde do pokladny za mě, přepočítá v tom okamžiku hotovost v CZK, valutovou EUR , USD, sepíše předávací protokoly a předá náhradní pokladní. stejně tak se to potom mě vrací zpět. a nemůže dojít k žádnému rozdílu
Jediné, co jste měla udělat a zjevně neudělala, je zavolat šéfovi, že vás odváží záchranka, zabralo by to stejně času, jako něco dávat kolegyni. A pokud nemáte ošetřeno ve vnitřních předpisech jak se ve firmě v takovýchto případech dál postupuje - bylo by na šéfovi, jak to vše zařídí. Takto je to, bohužel, úplně všechno na vás.
Kdysi mě z práce odvážela sanita (do porodnice) a nestihla jsem nic předat. Přišla komise vedoucí odd. + z personálního, přepočítali hotovost, sepsali protokol a předali to zastupující kolegyni. Vidím to tak, že teď to musíte zaplatit (ale stejně bych se kolegyně zeptala, řekněte jí i částku, třeba si vzpomene, podívejte se do faktur, jestli v této částce není nějaký DD placený hotově), ale určitě je potřeba udělat změnu ve směrnicích pro příští situace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 6. 2018 9:21
Pěkný den, mimo jiné mám na starosti pokladnu, bohužel. Nedávno se mně udělalo špatně, musela jsem dát kód od trezoru kolegyni, které opravdu věřím. Nic jsme nestihly sepsat, musela jsem do nemocnice, žádný předávací protokol. Kód si napsala na papírek na stůl. Hmotnou odpovědnost nemá. Přes pokladnu jde poměrně hodně záloh, dobírek, různým "jiných" záloh, které se vedou pouze na papíře. Až jsem se vrátila, hned jsem pokladnu nemohla přepočítat, musela jsem udělat jinou práci. Když jsem později přepočítala pokladnu, zjistila jsem, že chybí cca 12tis. Mám podepsanou hmotnou odpovědnost. Nevím, jak to mám říct šéfovi. Všichni ve firmě mají klíče od kanceláří, co když si někdo přečetl kód od trezoru u kolegyně a pak to vzal. Jsem opravdu zoufalá. Už nemůžu ani spát. Chci to pokladny postupně dát, abych šéfovi nemusela nic říkat.