Re: ÚČTOVÁ OSNOVA - které účty s analyti
*** Já jen co mě momentálně napadá a co tady občas píšu: pokud někod účtuje o zálohových fa, tak důkladnou analytiku a pak u obchodování a nakupování pohledávek - analytiku u jednotlivých pohledávek a stejnou se závazkem, kterého se to týká ***
To je moc dobré téma, Evo M., těším se na další názory :-) Také to pořád řeším a každý rok se snažím vylepšovat, s větším či menším úspěchem, protože většinou není čas na nějaké zkoušení a přemýšlení a jede se v rychlosti naostro :-)
Mám jen takovou zkušenost s analytikou všeobecně, že méně je někdy více. Takže 5** a 6**daňové-nedaňové ano, to musí být ve výsledovce. Ale třeba DPH už bych nerozdělovala, a i ostatní přehledy se dají získat jednodušeji jinak, než pomocí analytiky. Ale to je jen můj názor. J.F.
...předchozí příspěvky jsem musela umazat, psalo mi to, že už je ta zpráva moc dlouhá :-(
Jano F., naprosto souhlasím s "většinou není čas na nějaké zkoušení a přemýšlení a jede se v rychlosti naostro :-) " Proto to chci vyřešit teď. Ve zmatcích okolo přelomu roku (doúčtovávání starého roku, ladění HV a daní + hrnou se doklady nového roku) skutečně není moc času ani sil na vymýšlení...
Souhlasím též s tím, že DPH stačí na jeden účet - někomu vyhovuje podrobnější členění pro kontrolu, někdo to musí mít nějak členěno kvůli SW, lze též dělit 343 analyticky podle měsíců - dobré pro kontrolu s přiznáními k DPH. Obecně to členení 343 nutné myslím není. Pojďme tedy prosím řešit potřebnost analytiky k dalším účtům.
Evo M., já si nemyslím, že by to šlo takhle jednoznačně říct. Účtuji FO, kde mi stačí syntetiky a pár analytik a dále účtuji ve firmě s téměř miliardovým obratem, kde je v účtovém rozvrhu na čtyřista analytik (a to jsme se shodli, že nemáme "přeanalytikováno"). Dále záleží na programu - u jednoho programu musím mít 343 rozlišenou na vstup, výstup a jednotlivé sazby, v dalším programu můžu mít DPH sysnetikou. V jednom programu mám synteticky 211 a 221 (zůstatky bez problémů vyjedu z modulů banky a pokladny), v druhém programu mám 211 a 221 analyticky. V jednom programu mám účet 395 na zápočty, další program umožňuje bez problémů zápočty účtovat 321/311...
Zaujalo mě, co napsala bdm o analytice u záloh - tam by to mohlo usnadnit evidenci. Proúčtování záloh je teď ještě daleko pracnější, než bývalo, tak u některých programů by to mohlo mít smysl.
Ještě poznámka k tomu omezení diskuzních příspěvků - stručně: ach jo :-((( Vím, že s tím nic nenaděláme, ale je to ted tak nepřehledné a zdlouhavé, se v příspěvcích orientovat :-((( J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 12. 2005 12:03
Prosím, u kterých účtů považujete používání analytiky za nezbytné? Neptám se na nějaké specifické potřeby jedné firmy, ale na to, u kterých účtů by podle vás neměla chybět analytika obecně.
Např.:
211 a 221 - analytiky podle jednotlivých pokladen a bank.účtů
311,314,315 - členit na krátkodobé a dlouhodobé (nad 1 rok)
336 - vhodné je rozdělení na SSZ a jednotlivé ZP
342 - vhodné je rozdělení na srážkovou a zálohovou daň
343 - zvážit rozdělení na nižší a vyšší sazbu (případně ještě podrobnější na přijaté nižší, přijaté vyšší, uskut.nižší, uskut.vyšší)
5xx a 6xx - dělení na nedaňové a daňové (kde je to potřeba)
atd.
Prosím připište své zkušenosti. Myslím, že takový přehled se může hodit lidem, kteří budou začínat s podvojným účetnictvím. Leccos se nám zkušenějším může zdát samozřejmé, ale pro začínající účetní může být dobré si takové tipy přečíst. Přehled doporučených analytik se ale může hodit i nám "pokročilejším", třeba zjistíme, co bychom mohli/měli dělat jinak a lépe. Brzy budeme sestavovat účtové osnovy pro další roky, tak je teď vhodná doba k zamyšlení, jestli od ledna nebudeme něco dělat jinak :-)