Re: A proč?
Samozřejmě jsem se dívala na mpsv (nad 38 let musí nasčítat v posledních 10 letech apoň 5 let pojištění, pokud ne, tak za posledních 20 let aspoň 10 let). Nevím počet let jeho pojištění v ČR, nebyla jsem si jista, zda se dá něco započíst s ohledem na to, že Ukrajina a ČR mají mezi sebou smlouvu. Ale už jsem zavolala na OSSZ na důchodové a dostalo se mi vysvětlení. Pokud ty nahoře zmíněné doby pojištění v ČR nenasčítá, pak mu budou k doplnění započteny i doby pojištění na Ukrajině, právě na základě té vzájemné smlouvy. Může žádat o ID jak ukrajinský (podmínky a výši zjistí tam), tak český - ten mu bude vypočítán podle výše odváděného SP v ČR. Pokud se nachází zrovna na Ukrajině, může o český ID požádat z Ukrajiny, nemusí kvůli tomu jezdit na OSSZ do ČR. Pokud je v ČR, zajde na OSSZ v ČR.
Toto jsem potřebovala vědět a pak už bude na něm (nebo jeho rodině), aby si to zařídil.
Vážná nemoc - bojím se to vyslovit, zda invalidita a jaký stupeň - to bude samozřejmě na rozhodnutí lékařů. Zatím šlo o takové počáteční zjišťování, jak situaci začít řešit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
19. 8. 2018 10:53
Hezkou neděli všem. Prosím vás, kdo mně může v kostce napsat podmínky, za jakých si může Ukrajinec vyřídit invalidní důchod v ČR? Je mu cca 45 let, trvalý pobyt zde nemá, jen dlouhodobý, OSVČ, ale nevím, kolik let zde již odvádí důchodové pojištění. A si to nebylo tahem, ale přerušované, nyní je opět zde, rodinu má na Ukr. Vypadá to na velmi vážnou nemoc. Děkuji.