Re: Otcovská dovolená a svátek
Takže požádal o čerpání rodičovské dovolené první den rodičovské dovolené 25.9.2018 a poslední den rodičovské dovolené 27.9.2018?
Raději se ptám, protože "otcovská" dovolená je pojem poněkud nevyjasněný. V zákonu 187/2006 Sb. se uvádí "otcovské poporodní péče", v Zákoníku práce pojem "otcovská" dovolená nenajdete.
"Háček" by byl v případě uvedeném v § 38b odst. 5) věta poslední zákona 187/2006 Sb.
OT. I když bych jen tak z povzdálí řekla, že čerpání dávka otcovské poporodní péče za 7 kalendářních dnů může být v penězích více, jak čerpání dávka otcovské poporodní péče za 3 kalendářní dny + jeden den proplaceného svátku. Ale to není starost mzdové účetní.
citace §38b/5 zákona 187/2006 Sb.:
Jestliže v průběhu podpůrčí doby, po kterou se pojištěnci vyplácí otcovská, vznikne nárok na další otcovskou z téhož pojištění, nevyplácí se další otcovská po dobu, po kterou trvá nárok na předchozí otcovskou; podpůrčí doba u této další otcovské se však stanoví ode dne nástupu na otcovskou. Otcovská se dále nevyplácí za dny pracovního klidu, pokud pojištěnci nevznikl nárok na výplatu otcovské alespoň za 1 kalendářní den, který měl být pro něho pracovním dnem.
Dívala jsem se na aktuální znění zákona? Např. na stránkách zakonyprolidi.cz
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-187
Díl 2 Podpůrčí doba u otcovské
§ 38b
(1) Podpůrčí doba u otcovské činí 1 týden.
Pracovní dny, soboty, neděle, svátky, .. prostě 1 týden
Až na ten háček, o kterém jsem psala výše.
Hlavně - o co zaměstnanec zaměstnavatele vůbec žádal? O rodičovskou dovolenou? O neplacené volno?
Žádost o dávku nemocenského pojištění / dávku otcovské poporodní péče / není žádost o "pracovní" volno u zaměstnavatele.
Tak ještě dlužím dovysvětlení: Zaměstnanec je otec a žádá o otcovskou poporodní péči, dítěti je 14 dní a on kalkuloval s tím, že si vezme otcovskou jen na 3 dny, protože si myslel, že víkendy se neproplácejí a za svátek chtěl raději plnou částku jakoby už byl v pracovním procesu. A protože jsme tu zatím neměli žádné malé děti u zaměstnanců, tak jsem s tím doposud neměla zkušenost, abych mu poradila. Už jsem to pochopila. Děkuji
Zaměstnanec musí požádat zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou, to je název volna u zaměstnavatele na dobu, kdy bude čerpat dávky otcovské poporodní péče. To aby se to ještě více zkomplikovalo. Takže žádné neplacené volno atd. rodičovská dovolená.
>>>Tak ještě dlužím dovysvětlení: Zaměstnanec je otec a
>>>žádá o otcovskou poporodní péči, dítěti je 14 dní a
>>>on
>>>kalkuloval s tím, že si vezme otcovskou jen na 3 dny,
>>>protože si myslel, že víkendy se neproplácejí a za
>>>svátek chtěl raději plnou částku jakoby už byl v
>>>pracovním procesu. A protože jsme tu zatím neměli
>>>žádné malé
>>>děti u zaměstnanců, tak jsem s tím doposud neměla
>>>zkušenost, abych mu poradila. Už jsem to pochopila.
>>>Děkuji
>>
>>Zaměstnanec musí požádat zaměstnavatele o rodičovskou
>>dovolenou, to je název volna u zaměstnavatele na
>>dobu,
>>kdy bude čerpat dávky otcovské poporodní péče. To aby
>>se to ještě více zkomplikovalo. Takže žádné neplacené
>>volno atd. rodičovská dovolená.
>
>V účetním programu si mohu zvolit přímo "otcovskou
>poporodní péči"
Znovu - otcovská poporodní péče je nemocenská dávka
Není to volno u zaměstnavatele. Zkuste najít takové volno v Zákoníku práce. Najdete tam volno nazvané otcovská poporodní péče?
, zaměstnanec mi přinesl formulář "Žádost
>o dávku otcovské poporodní péče", takže přemýšlím,
>kde volím "rodičovskou dovolenou"? Možná se to takto
>projeví v ELDZ?
Ta rodičovská dovolená, o kterou si na dobu otcovské (tj. na ty dny, za které chce výplatu otcovské a je v nich doma) je název volna u zaměstnavatele. Po tu dobu je zdravotně pojištěn státem a hlásí se její začátek na zdravotní pojišťovnu kódem M a konec rodičovské kódem U. Žádost o rodičovskou dovolenou se předává zaměstnavateli a ten si ji založí.
Dávka ze sociálky se jmenuje Otcovská poporodní péče a může trvat maximálně 7 kalendářních dnů. Platí se kalendářní dny, takže je otázkou, jestli by dostal více peněz, kdyby o Otcovskou (a tím i o rodičovskou dovolenou) zažádal jen od úterý do čtvrtka, tím pádem by Otcovskou od sociálky měl za 3 dny a v pátek už by měl zaměstnavatelem zaplacený svátek. Anebo kdyby o Otcovskou (a tím i o rodičovskou dovolenou) požádal od úterý do neděle a měl by od sociálky zaplacenou nemocenskou dávku na těchto 6 kal. dnů (a svátek od zaměstnavatele samozřejmě ne).
Ten Váš program si se zadáním určitě poradí z hlediska ELDP atd., ale je potřeba pohlídat, jestli si taky poradí s tím nahlášení M a U.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
24. 9. 2018 10:46
Dobrý den, prosím o radu zkušené. Zaměstnanec žádá o otcovskou dovolenou od 25.9. do 27.9.2018 s tím, že chce mít svátek už proplacen. Předpokládám, že by v tom neměl být problém. Nebo je v tom nějaký háček? Ještě jsem to zatím neřešila. Děkuji za radu.