MD + rodičovský příspěvěk

• (neregistrovaný)

5. 12. 2005 14:04

Mám v hlavě trochu zmatek. V současnosti jsem na rodičovské dovolené - dceři jsou 2 roky. Jsem však v jiném stavu a čekám dvojčata. Mateřskou mi bude platit zaměstnavatel. Bylo mi sděleno, že mám přerušit rodičovskou dovolenou. Znamená to tedy, že nebudu pobírat rodičovský příspěvek na 1. dítě, ale pouze mateřskou na dvojčata. Po ukončení mateřské nastoupím opět rodičovskou dovolenou a opět mi bude přiznán rodičovský příspěvek? Je to tak? Rodičovský příspěvek není rozlišen počtem dětí? Prosím jest-li má někdo zkušenosti poraďte.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 12. 2005 20:07

Jiřka (neregistrovaný)

Re: MD + rodičovský příspěvěk
      Ne, u rodičovského příspěvku na počtu dětí nezáleží. Náleží pouze jednou a jednomu z rodičů. Nenáleží ani jednomu z rodičů, jestliže matka pobírá mateřské dávky. V měsíci, kdy začne mateřské dávky pobírat, náleží i dávky i rodičovský příspěvek, pokud nejsou dávky pobírány už od prvního. Zrovna tak při skončení mateřské - v měsíci, kdy mateřské dávky končí, náleží i rodičovský příspěvek, pokud mateřské dávky nekončí k poslednímu. Např. mateřská od 3.1., v lednu bude náležet i rodičovský příspěvek. Nebo - mateřská končí 16.8., v srpnu bude náležet i rodičovský příspěvek.
      Takže při nástupu na mateřskou (56-42 dnů přede dnem porodu) nahlásíte na úřadu, že nastupujete na mateřskou a rodičovský příspěvek bude zrušen. Až skončí mateřská, zase nahlásíte její ukončení a požádáte o rodičovský příspěvek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).