Re: dveře u zahradního domu_kancelář
Daňově uznatelné náklady / výdaje
Máte zahradní domek vložený do obchodního majetku, jak je definovaný v Zákonu o daních z přímů § 4 odst. 4)?
Odpočet DPH
Využíváte zahradní domek jako majetkovou hodnotu, která je určena k uskutečňování ekonomických činností, jak je definováno v Zákonu o daních z příjmů § 4 ?
Domek není vložený do obchodního majetku, je to majetek soukr. a pouze tam mám přihlášenou provozovnu a pracuji tam. Fakturujeme zákazníkům s touto adresou, kterou máme přihlášenou na ŽÚ.
Jinak veškeré náklady - elekřinu,vodu,topení platím jako soukr.osoba, nájem si neúčtuji.
Jestli se nevyjadřuji přesně k tomu co zákon uvádí, omlouvám se, nějak tomu nerozumím. :-)
Výdaje - daň z příjmů
Zahradní domek není vložený do obchodního majetku dle ZDP = výdaje na opravu, údržbu nebo technické zhodnocení tohoto majetku nelze uplatnit jako daňově uznatelné
ZDP § 25 odst. 1) písmeno u)
Odpočet DPH - daň z přidané hodnoty
Pokud zahradní domek využíváte k uskutečňování ekonomických činností, ze kterých z plnění odvádíte DPH, tak by se o možnosti odpočtu DPH z bezpečnostích dveří dalo uvažovat.
Pokud se podíváte do ZDP a do ZDPH na výše uvedené §§ k obchodnímu majetku tak zjistíte, že zatímco ZDP požaduje vložení majetku "do firmy", tak ZDPH ne. ZDPH požaduje, aby byl majetek využíván pro činnosti, ze kterých bude poplatník odvádět DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
11. 10. 2018 16:26
Dobrý den,
mám zahradní domek , který má samostatné čp. a přihlásila jsem si tam provozovnu - kancelář a nechala zabudovat bezpečností dveře.
Mohu tyto dveře dát do nákladů provozovny včt. DPH? Jsem plátcem DPH.
Děkuji za radu.
Přeji hezký den. Alena