Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 12. 2005 9:26
Dobrý den,
prosím někoho kdo s tímto má zkušenosti, já vůbec nevím, nikdy jsem mzdy neúčtovala ani odměny. Nevím jak mám postupovat.
1. Účtuji SVJ - SVJ má statut. org. - předsedu místopředsedu a člena výboru, měli by tedy v případě, že shromáždění vl. schválí dostávat odměnu - z toho pro ně vyplývá - Hlášení změn v registraci - doplnění registrace k daním - plátce DPFO ze závislé činnosti od data to vím. Kdy, ale mají toho hlášení podat? Předtím než se odměna vyplatí?
2. Musí se sepisovat nějaká písemná dohoda pro vyplacení této odměny?
3. Jakým způsobem se daň přiznává? Já ji za SVJ odvedu, a zaměstnanec si podá daň přiznání typ A, nebo do 4000Kč/rok mu vystavím jen nějaké potvrzení a přizná mu to zaměstnavatel, který mu vyplácí mzdu včetně prohlášení?
4. Jak je to u důchodců, musí tuto odměnu danit, pokud nepřekročí stanovený limit 162000Kč za rok?
5. Vztahuje se k této odměně také Social. a Zdrav. poj.?
6. Pokud bude odměnu zahrnovat do přiznání daně zaměstnavatel jak by mělo vypadat potvrzení o tom, že mu tato odměna byla vyplacena, je na to nějaký formulář?
Prosím poraďte už si nevím rady nevím kde to hledat, jsem v časovým presu, nezvládnu naštudovat zák. o dani z příjmu.
Pokud to nebude vadit můžu Vám i zavolat. Moc moc díky