Re: Podnikání- rady zkušených podnikat x
Když se kouknu na ty úspěšné i neúspěšné z mého okolí, tak bych Vám poradila, abyste si hlavně střízlivě a pořádně propočítal Vaše náklady a zisky a dával si velký pozor na to, abyste se nezadlužil. Když obchody jdou, tak si dával stranou na dobu, kdy to moc nejde. Zažila jsem hromady lidí, co si hned vzaly auto na leasing a tohle a támhleto /však to odepíšete z daní, panáčku/ a pak jim všechno sebrali.
Já bych se nebála začít, zpočátku si sedněte a zkuste si spočítat jaké musíte mít příjmy, abyste v tom svém oboru podnikání pokryl veškeré náklady a ještě vám zbyl zisk.Musíte si stanovit zda budete podnikat sám nebo se zaměstnanci, v pronájmu nebo ve svém, za vlastní peníze nebo půjčené. Udělat si takový malý průzkum, jestli je o to co nabízíte zájem. Začít pomalu a ze začátku to bude řehole, ale až se rozkoukáte , zjistíte, že být svým pánem je fajn. Já jsem OSVČ již 13 let a nestěžuji si, pouze na naše zákonodárce a úřady...občas, ale je to houby platné.Je také potřeba plnit dané slovo, vyjít zákazníkům vstříc,dodržovat termíny a jiné podobné maličkosti. Přeju hodně štěstí.
Pracuju už 12. rokem v autobazaru a mimo jiné nám sem vozí zabavené vozy od leasingových společností, proto říkám, že vím, o čem mluvím. To začne třeba paní prodávat pojištění nebo kosmetiku, ono to ze začátku jde, tak hup do leasingu za 6000 měsíčně. A po půl roce je bez auta a s dluhy.
Dostal jsem zajímavý E-mail a tak si dovoluji Vám ho zde dát samozřejmě ze souhlasem jeho autora.
Vážený občane tohoto státu,
ndhodil jste zajímavé téma.
-jsem podnikatel na ŽL jako OSVČ - podnikatelské poradenství-právnické vzdělání VŠ, letité zkušenosti v podnikání ve službách (bezpečnostní a úklidové) na nejvyšší pozici řízení několika firem ve Vých.Čechách -nyní už jenom to poradenství, práce doma u PC, smlouvy a pod. materiály, vše většinou e-mailem, osobní konzultace po dohodě s klientem, poradenství k podnikatelským záměrům mimo účetnictví a ekon.rozvahy, Moje postřehy:
-živnostník, pokud mu to trochu jde, tak nic od státu nechce a nedostane, uživí sám sebe a třeba ještě vytvoří nějaké další pracovní místo(pro Vaši přítelkyni)
-stát ho za to "odmění"- kontrola finanční úřad, živnostenský, sociálka, zdravotní pojišťovna,doplatky a nedoplatky, penále, jednání s některými úředníky na jmenovaných úřadech zavání šikanou, setkávám se s katastrofální neznalostí problémů ze strany těch úředníků,hrůza! -když to živnostník neumí, musí si platit účetní, protože vyznat se v účetních a daňových předpisech je dneska cesta nepoznanou džunglí -pokud(jako já) dělá doma, ve svém, nemusí platit nehorázné nájmy, jinak mnoho jich dojelo na neschopnost platit všechny náklady spojené s podnikáním
Vemte např. truhlář:-dílna, stroje, energie, zaměstnanci, mzdy, odvody, daně, zásoby materiálu, a proti tomu sekýrování úřadů, že má špatně označenou truhlárnu a vedle toho mu 5 ze 7 odběratelů nezaplatilo v termínu fakturu, to je někdy na mašli
hostinský, obchod:obdobně,
navíc hygienické předpisy, lhůty spotřeby na odebíraném zboží, zaměstnanci: problémy s docházkou, plněním pracovních úkolů, každý chce vyšší mzdy, je mu jedno jak podnikatel vychází a vydělává jiní podnikatelé: okrádání zaměstnanců donebevolající, minim. mzdy, setkal jsem se i s tím, že platový výměr vydaný zaměstnanci při podpisu prac.smlouvy byl v hodinové mzdě nižší než je minimální mzda a nikomu to nevadí, lidi se bojí si stěžovat, dnes nová instituce Oblastní inspektoráty práce Docela by mne zajímalo, kde působíte a jak bylo v další reakci, třeba i se sejít, pokecat o životě a podnikání, bylo by to zajímavé. Nevím, zda Vás zaujalo mé "vyznání podnikání", ale třeba si z toho něco vezmete. Pokud by šlo o e-mailové forum, viděl bych zajímavé si tyto příspěvky vyměňovat mezi sebou, pro tento případ souhlasím s přeposláním mého příspěvku dalším diskutujícím včetně e-mail adresy.Přeji hezký večer a pokud budete podnikat, tak každopádně úspěch.Co mě nezabije, to mě posílí. Zdraví Vás
Mgr.Pavel Jelínek
p.Jelínek má určitě pravdu. Ještě snad zapoměl, že pokud budete podnikat jako FO, tak Vás ještě čeká minimální základ daně (i když až od třetího roku podnikání), který se každý rok zvýšuje. Jak dlouho neví snad ani zákonodárci. A to vše za to, že raděj se budete "trápit" s podnikáním, než aby jste šel na ÚP pro podporu, případně pro sociální dávky. Takovou starost státu o drobné podnikatelé měl asi Váš tatínek na mysli.
Podnikám od 1997, víceméně z nouze, měla jsem malé děti, pořád nemocné na střídačku a představa, že nějakému zaměstnavateli budu každých 14 volat, že nemůžu přijít, pro mě byla stresující. Navíc do školství jsem se fakt vrátit nechtěla. Absolvovala jsem kurs účetnictví a hrdě jsem ho nesla na ŽO, tam ho nechtěli, neboť v té době bylo vedení účetnictví volná živnost. Specialitou této vlády(ČSSD) je výmýšlet zákony, které platí zpětně, takže mi po necelých 5ti letech chtěli zrušit ŽL neboť mi do 5ti let praxe chyběli 3 měsíce, pracně jsem si sehnala odpovědného zástupce, kterému jsem musela vyplácet - podle zákona - mzdu.
Nutno říct, že tehdy jsem neměla při určitém zisku povinnost platiit SP a měla jsem zázemí v tom smyslu, že manžel nosil pravidelný příjem a mé příjmy sloužily spíše jako přilepšení do rodinného rozpočtu. V loni naše vláda rozhodla, že mám jako podnikatel 8400 čistého měsíčně, tudíž nám snížili přídavka na děti, zrušili sociální dávky, musím povinně plati SP a ZP a bohužel se vždy musím rozhodovat, zda moje dítě potřebuje boty nebo zaplatím SP.
Resumé - pokud chcete začít, nenechte se oslnit prvním příjmem,
může být třeba taky na měsíc jediný, ideální je pokud máte něco naspořeno do začátku. Fakt si najměte účetní - ušetříte si spoutu práce a času. Počítejte s tím, že pokud Vám nědko bude dlužit dlouho peníze a splatí Vám to, vy si nepůjdete koupit motorku, ale splatíte své dluhy, které Vám vznikly tí, že 6e Vám někdo dlužil.
Počítejte i stím, že Vaše pracovní doba bude ze začátku pružná, klouzavá a 16 hod. denně...Bude muset leccos zkousnout, aby jste si získal nové zákazníky... a nebude příliš pánem svýho času.
Začnou Vám chodit složenky na různé charitativní příspěvky, neboť většina lidí si myslí, že drobný podnikatel si jde ráno zaplavat, v zimě jezdí do Alp, v létě na Maledivy a má na "to" lidi a tudíš i nějakou tou tisícovkou může přispět na dobrou věc (přece si může odečíst z daní...
To by pro začátek stačilo
Dobrý den, děkuji Vám za přispěvek, určitě věřím že máte pravdu. mimochodme v té době co píšete rok 96/97 na tom přelo začal podnikat i můj otec zejímavé je že do toho 99/00 se dařilo docela dobře al pak to začalo jít z kopce.Asi změna politky v našem státě nová vláda u které mě nic nepřekvapuje protože nový král nové nesmysly takže politici se nam točej ale v hlavinkách toho zřejmě moc nemají.Jednu věc tam dokonala zekořeněnou hlavně nezapomínají na to si každé pomalu 2 roky o něco zvýšit platy.No a aby se neřeklo tak teda zvýší i něco nám.Zajímalo by mě kde noviny popřípadě agentury berou tu informaci že průměrný plat v ČR je okolo tuším že dneska už je to 18 tisíc?!nejsem si jist.Ale to je jedno prostě tyhle peníze jako zaměstnanec jsem neviděl a asi jen tak neuvidím.Navíc zaměstnavatele mám pocit že si myslí že zákonypro ně neplatí a tudíž se jimi nebudpou řídit...Takže chodit do práce za směšnou mzdu a za věčnpou nespokojenst zaměstnavatele, (protže někteří řeší své rodinné problémy na úkor svých zaměstnanců) prostě už toho mám dost.Myslím toho
vykořisťování.Proto jsem se i tak trošku rozhodl pro takovou malou svobodu aspoň vnitřní aby se mohl opět nadechnout jako když jsem ještě byl ve škole tak krásněse mi dejchalo a nedusil jsem se.Teď mám bohužel pocitže se někdy udusím.No o tom jsem ni tak nechtěl mluvit ale prostě chtěl jsem říct že chci zkust i podnikání z důvodu toho že mám nápady a bohužel v práci (zaměstnání) mě nenechají je uskutečnit každý má strach i ten podnikatel abych náhodou neukázal že semi něco povedlo nebo že tohlhle bylo výnosné pro firmu (bohužel špatná česká vlastnost) nepřišel s tím nápdem šéf tak to nebude dělat nikdo.Plno práce by se dalo ulehčit, a nebo dokonce to udělat úplně jinak a bez komplikací.Ale bohužel senemůžu prosadit.Tak jsem si řekl dosttoho dušení měl by jsi udělat něco pro to aby jsi mohl být pánem svého nápadu a rozhodnutí.Je to si jeden z většinových důvodů proč začít podniat.Ukázat to že ve mě taky něco je a usnou aspoň malinko z pocitem štěstí že se mi něco povedlo a že je to jen moje věc a dokázal jse to to já a svým jménem.Takýe asi taklenct malinko.....
jsem zaměstnána jako účetní,manžel podniká - vyrábí nábytek - z vlastní zkušenosti vím,že podnikání není jednoduché ale má zase své výhody - naučí vás samostatnosti, odpovědnosti - přijdou nezdary ale i pocit z toho,že to "občas"stojí za to...držím palce a přeji trochu štěstíčka - toho je při podnikání taky třeba..
Děkuji moc.
Mohu se zeptat co vyrábí za nábytek něco konkrétního.
Já teď (bohužel) jsem zaměstnenec v tomto oboru.Manžel ho vyrábí já ho prodávám.
Také jsem uvožoval zabřednout do toho průyslu ale myslím že konkurence je hrozně veliká.A bohužel se sem cpou Polské firmy a ničí český trh cenou na úkor velice nízké kvality!!!
Děkuji za příspěvěk.
To věřím 10 let je opravdu dlouhá doba a mám známeho který má stavební firmu a taky říká že už je hrozně uvnavnej a kolikrát z těch starostí co má by si to taky z nějakým tím zedníkem vyměnil.:0) Ale na druhou stranu nevím jestli by se mu líbilo vstávat v 6 ráno a nejzdit v zimě do ALP a v léťe k moři a kupovat si nová auta po 4 - 5 letech..A kdby měl chodit do práce od nevidím do nevidím a dřít jak bulhar..Má starosti má velké starosti ale neměnil by.
vyrábí nyní sedací soupravy,dříve kuchňský,ložnice,obývací pokoje-dodává sedačky do ASKA....máte pravdu - konkurence je vysoká,ale posl.dobou již není takový zájem o polský nábytek (cena je úměrná kvalitě), nyní začíná "čínská výroba...
No, fakt, že ten pocit svobody tady tak trochu je, ale nesmí člověk propadnout workoholismu a pocitu, že je nepostradatelný a že když to neudělám já. tak nikdo
Příklad: Když jsem měla 5 klientů, všem jsem telefonavala např. "nezapomeňte zaplatit silniční daň..." a stressovala jsem se z toho, zda zaplatí nebo ne...
Dnes - spolu s daňovým přiznáním dostanou přesný rozpisy všech plateb na celý rok dopředu včetně dat plateb, čísla účtů a variabilních symbolů... Tento elaborát mi jen podepíšou, že ho převzali a zaplatí??? nezaplatí??? neřeším... až na konci roku při všech těch vyúčtováních.
Máte-li dobré nápady a zázemí... jste plný elánu, jděte do toho...
Držím též všechny palce...
Když jsem pracoval pro tu firmu jako obchodní a prodkuct manager, tak jsem se choval přesně jak píšete sice jen "zaměstnanec" i když oba jednatelé společnosti byly velice přátelší a v pohodě tak jsem si práci nosil domu a pracöval také až pozdě do noci.Hlavu plnou starosí ale přítelkyně mě donula a naučila a za to jsem jí moc vděčnej najít si taky svůj čas a po mpráci na práci zapomenoput při troše zdravého rozumu se tohle musí jinak by jstetaké brzo mohl navštěvovat jednoho nejmenovaného ale slávného psych. :0)))Bylo zvláštní to že byď jako zaměstnanec (byl to projekt na kterém jsem pracoval sám asi rok a něco) ale bral jsem to osobně a ten projek byl jako mé dítě.Asi 8 měsíců mi ale trvalo než mě to přítelkyně naučila ale podařilo se!!!Jsem rád za to že v sobě mám zodpovědnost na téhle urovni protože mám pocit že mojio vrstevníci si z ničím moc hlavu nelámou a tak nějak jsou více flegmatičtí.Doufám že to zvládnu a když už mi stát bude dávat po tlamě a nebude to moc super tak aspo%n pocit ze sebe budu mít dobrej v to doufám a věřím.
Moc hezké a přínosné počtení. taky se chystám příští rok do toho "skočit". Možná by nebylo od věci založit samostatné fórum. Nemyslím přímo vlastní web ale například Umístit tuto tématiku na BLOG. Já sám vedu svůj blog od srpna a není to zase tak špatné. Pokud by byl zájem mohu jej vytvořit. Lze tak uskutečnit na http://blog.cz Jinak je třeba abychom si všichni ať už začínající či zkušení OSVČ drželi palce. :-)
To se nám to pěkne rozjelo, možná by nebylo od věci za dva tři dny to všechno sebrat a poslat na vládu a do poslanecké sněmovny jako náměty na rokování pro naše "vysoce kvalifikované představitele", aby konečně začali řešit to, čím žije podstatná část národa.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 12. 2005 13:39
Dobrý den, rád bych založil toto forum, jsem 22 letý občan tohoto státu a stojím před těžkou otázkou v současné době zaměstnanec, ale od ledna 2006 bych se chtěl stát OSVČ a založit si nějakou malou firmu, mám dobré nápady, a připravuji si projekty( podnikatelské záměry) ve kterých bych chtěl začít.Proto prosím o radu Všechny lidi co podnikají ať už jsou ty rady pozitivní a nebo negativní...Vím že tohle téma je hodně rozporuplné lidem kterým se daří a jsou spokojeni asi budou podnikání schvalovat , lidé kteří neprosperují krachují nebo se jim nedaří mě asi budou odrazovat a to je i jedním z důvodů proč jsem toto téma založil.....Zajímají me všechny nástrahy ale samozřejmě i radosti (pokud vůbec nějaké jsou).Jde o to že můj otec podniká je to jeden z těch podnikatelů kterým se sice moc nevede...remcá a říká abych nepodnikal že v našem státě je to na nic a podobně...Dost mě od toho i odrazuje a neustále mi nadhazuje to že dnes už není ta správná doba začít že všeho tu je mraky a stát se o ty malé živnostníky nestará moc dobře ba naopak....Takže z rodinné strany podpora k tomu není žádná ba naopak....Už odmalička jsem měl k tomuhle sklony hrozně mě bavilo něco "podnikat" sledoval jsem trendy a podobně činnosti kterými se zabývá jsou většinou obchodní (Obchodní zástupce, obchodní manager, teď sice vedoucí prodejny nábytku ) ale i tak mi něco chybí prostor projevit se a ukázat jestli je něco ve mě a to je důvod který mě táhne...je to takovej můj sen od asi 15 let stát se podnikatelem a být aspoň malinko "úspěšný"Nechci vydělávat miliony ani statisíce.Chci zajistit sebe a svou přítelkyni abychom se měli aspoň průměrně jako je údajný průměr v naší malé zemi.Proto prosím Všechny lidi o poznatky, radu, diskusi a především i klidně vyměním pár E-mailů či diskusí na toto téma...Rád si přečtu příběhy podnikatelů popřípadě věci na které si dát pozor a jak třeba nesprávně odstartovat ten začátek "nového" života?!Děkuji předem Vláďa.