Re: FD st.práce pro osvob. i zdaň. plněn
Pokud mi přijde faktura v režimu přenesení na opravy kde je nájem jenom plátci, uvede na ř. 10 a 43
pokud faktura na opravu prostor týkajících se jen neplátce, tak jen zdaním na ř.10 a nedělám odpočet na ř. 43.
když přijde faktura na opravu střechy, pod kterou jsou plátci i neplátci
zdaním celou na ř. 10 a odpočet na ř. 43 udělám jen částečný-dle užití plátce
nerozumím vůbec. jaké dva režimy?
Pokud dostanete fakturu na 100 000. tak do ř. 10 uvedu 100 000 + 21000 a na ř. 43 buď nic, když nedělám odpočet nebo třeba jen poměr 21000 + 4 410
Koeficient používám, když není možné přesně zjistit částku vztahující se k plněním s uplatněnou DPH a k osvobozeným. U nás např. oprava střechy na budově, kde má firma dílnu a kanceláře. U budovy, kde se vše pronajímá se poměr dá zjistit, napři. podlahovou plochou. Tam bych postupovala podle předchozích odpovědí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 11. 2018 19:24
Dobrý den, máte někdo zkušenost? Dům, kde je pronájem plátcům DPH i bytů občanům. Vedeme účetnictví, jsme plátci DPH a pro společné náklady používáme koeficient. Nyní jsem obdržela fakturu za stavební práce přenesení 150.000 - přílohou je rozpis, kde je jasně zřetelné, že se fa skládá z opravy bytu 45.000 a 105.000 vyhotovení zastřešení terasy (to je v prostoru kde je zdaňovaný nájem) Mám fakturu vzít jako celek a udělat přenesení 21 % ze základu 150.000 kde celé DPH 31.500 odvedu a vyberu koeficientem, nebo bych mohla když vím přesné částky, udělat dvojí a to přenesení 21% (nebytové prostory) z částky 105.000 a jelikož se to váže k prostorám, kde je zdanitelný příjem DPH odvedu a celé vyberu a pak ze základu vázající se k bytu osvobozené plnění 45.000 odvést DPH 15%, ale nevyberu nic. Moc děkuji za případné rady Jitka