Převod podniku mezi manželi

• (neregistrovaný)

19. 11. 2018 7:58

Dobrý den,
    velice Vás prosím o radu jak převést zemědělský podnik mezi manžely. Musí být nějaká smlouva o převodu podniku a platí se z převodu daň?
    Jsem zemědělský podnikatel a nyní převádím na manžela 50% jako na spolupracující osobu, tudíž musíme oba platit ZP a SP. Jelikož nám klesly příjmy a čistý zisk činní cca 100.000,-, bylo by výhodnější aby měl podnik na sebe pouze manžel. On je pouze OSVČ, já jsem zaměstnanec. Děkuji za odpověď. Jitka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 11. 2018 21:29

alen1 (neregistrovaný)

Re: převod podniku mezi manželi
      Na radu máme velmi málo informací.
      Nevíme, co myslíte pojmem "zemědělský podnik" (majetek, zaměstnanci atd.).
      Nevíme, jak máte upraven manželský majetkový režim (SJM, zúžení společného jmění, výlučné vlastnictví majetku).

• 22. 11. 2018 8:12

Jitkaaaa (neregistrovaný)

Nemáme zúžené SJM, zemědělský podnik jsem získala od otce před deseti lety na základě smlouvy o převodu podniku za cca 100.000,-, i když cena je určitě mnohem větší. Během posledních 10 let jsme podnik zhodnotili. Nemáme žádné zaměstnance, do podniku patří pozemky, budovy, zvířata a stroje, vše je psáno na mne.

• 22. 11. 2018 8:21

Jitkaaaa (neregistrovaný)

Zemědělský podnik se skládá z pozemků, budov, zvířat a strojů, zaměstnance nemáme, získala jsem ho od rodičů před 10 lety na základě smlouvy o převodu podniku za cca 100.000,-, i když cena byla mnohem vyšší, nyní jsme ho ještě zhodnotili, nemáme s manželem zúžené SJM.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).