Re: Informace dle §37 ZP a změna
>>Dobrý den,
>>
>>prosím o radu a případně dovysvětlení.
>>
>>Jsem v novém zaměstnání, kde zaměstnancům nedávají do
>>pracovní smlouvy týdenní pracovní dobu, ale je to
>>stanovena v Informacích dle §37 ZP.
>>Pokud se však u daného zaměstnance týdenní pracovní
>>doba změní, dělají zde dodatek k pracovní smlouvě.
>>Je to tak v pořádku?
>>
>>Nebo by stačilo jen vystavit nové Informace dle
>>§37...
>>?
>>Chápu dobře že Informace dle §37 ZP je jednostranný
>>akt?
>>Nikdy jsem se s tím nesetkala.
>>
>>Děkuji.L.
I pracovní smlouva a dohoda o její změně může obsahovat informace, které zaměstnanec bere na vědomí.
>
>Jaká je stanovená týdenní pracovní doba a jak se mění
>u zaměstnance?
>Nejedná se u zaměstnance o kratší pracovní dobu?
>
Zaměstnanec má na extra papíře podepsané Inform.dle §37, kde má stanovenou pracovní dobu 40 hodin. Pak došlo ke snížení úvazku na 30 hodin, ale došlo "změnou pracovní smlouvy", což mi přijde nelogické, když v původní pracovní smlouvě nic není řečeno o pracovní době. Očekávala bych, že se změní dokument Info.dle §37 (že bude vystaven nový s jinou platností). děkuji
Tak že se nejedná o změnu týdenní pracovní doby, ale jedná se o kratší pracovní dobu a ta musí být sjednána. Není možné, aby zaměstnavatel sám od sebe zkrátil zaměstnanci pracovní dobu a podal mu o tom pouze info.
Zákoník práce
§ 80 Kratší pracovní doba
Kratší pracovní doba pod rozsah stanovený v § 79 může být sjednána pouze mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Zaměstnanci přísluší mzda nebo plat, které odpovídají sjednané kratší pracovní době.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 12. 2018 7:41
Dobrý den,
prosím o radu a případně dovysvětlení.
Jsem v novém zaměstnání, kde zaměstnancům nedávají do pracovní smlouvy týdenní pracovní dobu, ale je to stanovena v Informacích dle §37 ZP.
Pokud se však u daného zaměstnance týdenní pracovní doba změní, dělají zde dodatek k pracovní smlouvě.
Je to tak v pořádku?
Nebo by stačilo jen vystavit nové Informace dle §37... ?
Chápu dobře že Informace dle §37 ZP je jednostranný akt?
Nikdy jsem se s tím nesetkala.
Děkuji.L.