Re: Faktury na přelomu roku
u faktury přijaté mám datum vystavení 4.1.2019, datum UZP 31.12.2018. Program mě nepustí do roku 2018, abych tam tu fakturu zapsala s datem vystavení 4.1.2019, datem přijetí faktury 4.1.2019.
Musím tuto fakturu tedy zapsat do závazků r. 2019, myslíte že to bude špatně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 1. 2019 7:26
Dobrý den, chtěl bych si ujasnit, že chápu správně praxi při účtování přijatých faktur vystavených v lednu 2019 se zdanitelným plněním v prosinci 2018 v podvojném účetnictví:
1. DPH lze uplatnit až v lednu 2019
2. účtovat lze v rámci číselné řady 2019 + výdaj příštích období v roce 2018 nebo do řady 2018 jako klasický náklad roku 2018.
Pokud to chápu správně, zajímalo by mě, jaká je obvyklá praxe účtování těchto případů - v prvním způsobu účtování vidím výhodu v tom, že se lépe bude kontrolovat konzistence DPH s účetnictvím, protože jak zaúčtování, tak přiznání DPH bude ve stejném měsíci. U druhého způsobu zase ušetříme vystavování VÚD na časové rozlišení.
Děkuji