Re: Potvrzení pro ÚP
Zaměstnanec u nás pracoval v roce 2017, pak byl v roce 2018 v zahraničí a teď se mi ozval, že dnes příjde, abych mu potvrdila formulář pro ÚP. Žádnou zkušenost s tímto nemám, tak hledám informace. Budu ráda, když mi poradíte. On je asi rozdíl ve výpočtu, když vyplňuji formulář pro ÚP ohledně podpory nebo ohledně dětí, že?
Můžete mi dát nějaké informace nebo odkaz, abych se v tom zorientovala? Děkuji předem.
Vyplňte mu tiskopis k okamžiku, kdy u vás končil. Není jasné, jaký tiskopis si přinese, protože teď ÚP řeší jak podporu v nezaměstnanosti, tak dávky státní sociální podpory.
Zaměstnanec se mi ozval, že příjde až zítra a přinese si formulář "Potvrzení zaměstnavatele pro účely posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti..." na doplnění výše průměrného čistého měsíčního výdělku.
Předpokládám, že když u nás pracoval do 31.12.2017, tak tento výpočet udělám z posledního čtvrtletí 10-12/2017 a to tak, že sečtu mzdu za odpracované hodiny za 3 měsíce a podělím počtem odpracovaných hodin. To mi vyšlo 122,585 x 4,348 x 40 = 21 320 Kč. Z toho odečtu soc., zdr. a daň a vyšlo mi 16 754,- Kč. A tuto částku zřejmě doplním do formuláře.
Jen přemýšlím, zda do součtu mezd mohu zahrnout také ten benefit - naturální dávka za palivového dříví ??? Poraďte, prosím. Děkuji.
Je jedno, že si přijde pro potvrzení až po roce. Vyplníte stejně, jako kdyby se vyplňovalo při skončení PP.
Vezmete hodinový průměr pro náhrady platný ve 4 Q 2017 a vypočtený z příjmů ve 3 Q 2017. Určitě jste mu platili v měsících říjen-listopad 2017 nějaké náhrady např. za dovolenou, tak použijete stejný průměr, vynásobíte 40 hodinami (pokud měl skutečně pracovní dobu 40 hodin /týden) a vynásobíte 4,348. Vyjde vám hrubý průměrný příjem a z této částky vypočtete čistý stejným postupem jako se počítá čistá mzda. Odečte SP, ZP a daň (uplatníte slevu, pokud měl podepsané prohlášení, případně zvýhodnění na děti, pokud uplatňoval, ale bez bonusů) a vyjde vám průměrný čistý měsíční příjem, který zapíšete do tiskopisu. Žádné benefity za naturální dřevo se nevykazují.
Teď jste mne trochu znejistila. Tak to vezmu podrobně: Sečetla jsem hrubou mzdu za odpracovanou dobu za 7-9/2018 (bez náhrad za dovolenou) a vydělila skutečným počtem odpracovaných dní = 45 772 / 58 = 98,65. Vyšlo mi to stejně jako v účetním programu. Pak jsem počítala 98,65 x 4,348 x 40 = 17 157,21 (jako hrubá průměrná mzda). Odečetla jsem soc., zdr. a daň. Výsledek mi vyšel 13.890,- Kč.
A toto číslo zapíšu do formuláře jako čistý měs.příjem za 7-9/2017.
Souhlasíte?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 1. 2019 8:03
Dobrý den,
prosím o radu zkušené účetní, zda postupuji správně při výpočtu čisté mzdy pro zaměstnance, který odešel z práce - vyplňuji mu potvrzení pro ÚP. Postupuji tak, že z HM, ve které je započten i příjem za dovolenou a nepeněžní plnění v podobě benefitu (palivové dřevo) odečítám soc., zdr. a daň. Bonus ani vratku neměl. Mám ale dilema s nemocí - první tři dny placené zaměstnavatelem uvedu zřejmě do samostatného řádku formuláře ÚP? A ještě jedno dilema - v práci zaměstnanec obdržel benefit v podobě nepeněžního plnění, z něhož se odvádí soc. a zdr. pojištění. Sice jej započítávám do HM - ale je to tak správně? Děkuji moc za radu.