Re: Pozdní příchod do zaměstnání
Zaměstnavatel má právo každý den kontrolovat,zda pracovník začne v 6.00 pracovat. Jestli přijde 5.55 nebo 5.45 nebo dokonce 5.59 není vůbec podstatné. Určovat jakýkoliv dřívější příchod nemá právo. Má právo vyvodit příslušné důsledky z toho, že pracovník nezačal v 6.00 vykonávat práci sjednanou dle pracovní smlouvy. Víc nic. O žádném nadpracování nemůže být ani řeč. Může samozřejmě denně zaměstnance opravdu v těch 6.00 kontrolovat, na to právo má.
Re: Pozdní příchod do zaměstnání
Ale v zákoníku práce nic takového nenajdete, tam najdete pouze § týkající se docházky, evidence pracovní doby a povinnosti zaměstnance § 103 a následující. 301 atd. Nikde ale nenajdete, že má zaměstnanec povinnost být před začátkem pracovní doby na pracovišti - jakoukoliv dobu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
9. 1. 2019 10:58
Dobrý den,
prosím poradíte mi někdo lidským způsobem? Do zaměstnání je nástup 6:00, ale vedení požaduje 5:50 (10 minut je na převlečení) a počítá se docházka až od 6:00 (což je v pořádku - doba převlečení není pracovní doba). Ale teď dotaz: když přeci jen zaměstnanec nastoupí do práce 5:51, tak vedení chce, aby bylo počítáno až jako 6:30. Našla jsem, že jde o přežitek a že toto není správné, ale jak to tedy je? Musí místo 14:30 končit až v 15:00??? Našla jsem, že nadpracovat musí jen tu zmeškanou část, což by bylo správně do 14:31, je to tak? Prosím poradíte mi, zda to píšu dobře já a nebo zda bude mít zaměstnavatel právo na toto?
Děkuji předem