Re: vyrovnání daní
Zaměstnavatel by vám měl předložit k podpisu tiskopis, kde si zaškrtnete zda chcete provést roční vyúčtování nebo nechcete.
Je možné že malý zaměstnavatel na to kašle. Zkuste jej donutit nebo požádat o výši výdělku a uhrazených zálohách za rok a udělat si daňové přiznání sám. Ovšem je to pro vás pracnější. Takže na něj tlačte.
Nedá se říci, že by na to zaměstnavatel kašlal. Pouze to nevyplývá ze zákona jako povinnost zúčtování provést - ani pro zaměstnavatele ani pro zaměstnance. A zaměstnanec vůbec nemusí tlačit, pouze podepíše do 15.2 tiskopis prohlášení, kde zaškrtne odstavec, zda žádá, příp. nežádá o provedení roč. zúčtování daně.
Zaměstnavatel nemá povinnost mu sám od sebe předkládat prohlášení k podpisu pro žádost o zúčtování, nemá žádnou povinnost ho na to upozorňovat. Já to sice dělám, dokonce jim to předvyplňuji, vyptávám se, zda chtějí provést zúčtování nebo zda nejsou náhodou z nějakého důvodu povinni podat přiznání, upozorňuji je včas na to, jaké doklady mně mají přinést, jestliže mají např. úroky ze stavební půjčky apod. Zároveň je nechávám podepisovat prohlášení na aktuální rok. Ale je to jen moje dobrá vůle, ne povinnost. Lidi si totiž stále ještě nezvykli, že se o své daně musí zajímat sami a stále si myslí, že všechno za ně účetní automaticky udělá a vyřídí.
ano dělám to stejně jak p.Jiřka - je to náročné,ale pokud jde o to,dostat peníze ze státu zpět mám lepší spaní, takže radši radím zaměstnancům...jinak je v zákoně jasně dáno,že pokud si zaměstnanec nepožádá platí co je v zálohách sraženo a odvedeno je v pořádku a stát prostřednictvím zaměstnavatele nic nevrací...proto se základ zaokr.na stokoruny nahoru....
Jo, jo, všechny jsme takové poctivky, aby ti "naši" zaměstnanci náhodou o nic nepřišli, upozorňujeme na možnosti snížení daní, trpělivě získáváme doklady. Ale najdou se i takoví, kterým se nelíbí, že se na něco ptáme (např. když upozorňujeme na možnost uplatnit odpočet na vyživovanou manželku, když prokazatelně víme, že je na mateřské a že by to šlo, nebo když upozorňujeme, aby určitě požádali u dalšího zaměstnavatele o provedení RZD, když dostali odstupné) a mají pocit, že strkáme nos do cizích věcí. A my si nedáme a nedáme říct a děláme to každý rok zase. Tak pevné nervy, v lednu nám to zase začne .....
Já děkuji všem za názorz a porady,ale mě nešlo o to jak požádat o vyplacení daní,potřebuji vědět,jak to ze zaměstmavatele vyrazit,když tři roky po sobě žádám,ale peníze jsem žádný ještě neviděla....může mi zapřít,že jsem požádala????může dostat od fin.úřadu peníze a pak mi je neda????co mám prosím dělat???poraďte
nevím přesně,ale můžete podat do 3 let - možná někdo poradí zda opravdu jde, tak v tom případě písemně požádejte zaměstnavatele o vystavení "Potvrzení o provedených srážkách zálohy daně ze závislé činnosti..." za jednotlivé roky a podejte si sama daňové přiznání typ A za každý rok sama na fin.úřad...
a každý rok sama na fin.úřad.
Mám to spočítaný,bylo to víc než 1000kč,mám životní pojistku a navíc jsem i nějaký čas stonala...o to potvrzení o provedených srážkách jsem požádala,ale zaměstnvatel nereaguje...já fakt nevím co s tím...připadá mi že nemůžu nic dělat .....
1000 Kč - to je pro mne taky "dost" - písemně - nejlépe doporučeně jej požádejte a napište mu,že se obrátíte na fin.úřad pokud vám nevydá potvrzení - je to povinností zaměstnavatele...většinou to funguje a vydají i při ústním jednání,že si zajdete na finančák..prostě mu trochu pohrozte a pokud to nepomůže tak písemně se na ten finančák obraťte..
Ještě napadlo, pokud jste prokazatelně žádala (tzn. že na Vašem daňovém prohlášení existují Vaše podpisy na poslední straně pod žádostí), že on to zúčtování provedl, akorát že Vám ty vrácené daně nevyplatil a nechal si je. V takovém případě Vám odmítne vydat potvrzení o zdanitelných příjmech, protože už Vám je vlastně vydat nesmí. Takže by bylo dobré zajít přímo za účetní a vypáčit z ní, jak to je.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 12. 2005 14:43
Od roku 2002 mi nebylo provedeno ve firmě kde jsem zaměstnána roční vyrovnání daní,jakým způsobem mám postupovat?Děkuji