Odpočet úroků ze stavebního spoření

• (neregistrovaný)

28. 1. 2019 7:47

Dobrý den,
    mám trvalé bydliště v domě rodičů a vzala jsem si úvěr ze stavebního spoření na rekonstrukci patra. Můžu si v DP uplatnit odpočet zaplacených úroků ? Někdo mi tvrdí, že když je to dům rodičů, tak nemůžu a jiní zase, když tam mám trvalé bydliště, tak můžu.
    Případně jaké dokumenty musím k přiznání doložit ?
    Děkuji moc za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 1. 2019 8:40

jasná. (neregistrovaný)

Re: Odpočet úroků ze stavebního spoření
      Domnívám se, že uplatnit úroky z úvěru můžete. Doložíte smlouvu o úvěru. potvrzení ze stavebního spoření o zaplacených úrocích. Finanční úřad vás pak zřejmě vyzve k doložení výpisu z listu vlastnictví.

• 28. 1. 2019 8:42

.. (neregistrovaný)

I v případě, že nejste vlastníkem nemovitosti, můžete uplatnit zaplacené úroky jako nezdanitelnou část základu daně, pokud je splněno, že se jedná o úvěr na
      * údržbu a změnu stavby bytového domu, rodinného domu, bytu v nájmu nebo v užívání nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru,
      + poplatník předmět bytové potřeby "užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů "...
      ZDP 15/3 + 15/4

Trvalé bydlení - v ZDP není napsáno, jak se má pro potřeby DAP trvalé bydlení prokázat.
      Ale např. co smlouva, uzavřená s bankou, je tam uvedena adresa Vašeho trvalého bydliště? Nebo Potvrzení od banky, je tam uvedena adresa trvalého bydliště? K DAP budete přikládat kopii smlouvy s bankou na originál Potvrzení. Do textové přílohy DAP můžete uvést, že užíváte předmět bytové potřeby k vlastnímu trvalému bydlení.
      Pokud by správce daně potřeboval dokladovat další věci, ozve se.

Pokud byste měla úvěr např. na pořízení nebo výstavbu, tak tam je pro možnost uplatnění úroků nutné, abyste byla vlastníkem předmětu bydlení. Ale Vy máte úvěr na údržbu a změnu stavby - a tam není podle ZDP vlastnictví nutné.

• 28. 1. 2019 9:26

LP101 (neregistrovaný)

Děkuji moc, myslela jsem si, že to tak bude, ale někteří mě trošku znejistili.

• 29. 1. 2019 20:15

bet (neregistrovaný)

Dobrý den, mohu se připojit s dotazem? Zmiňovala jste výstavbu. Pokud je úvěr na výstavbu domu, je v zákoně stanovena doba, dokdy musí být stavba dokončena? NIc jsem nenašla, jen v případě koupě pozemku je limitováno 4 lety.A u výstavby může stavět "do nekonečna" ...? Moc děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).