Re: uplatnění DPH není povinnost
>>uplatnění DPH není povinnost /takže je vidět nutnost
>>KH/, takže když jsem plátce DPH a u přijatých ZP si
>>DPH
>>neuplatním, tak si celou částku dám do nákladů??!!
>>- názory se různí
>>dík za jakékoliv odpovědi
>
>
>v případě, že byste měl nárok na odpočet, tak ano,
>vidím to také tak, že neuplatněné DPH je daňovým
>nákladem, myslím, že by šlo aplikovat
>ZDP, paragraf 24, odst. 2, písm. ch
>
odpočet je dobrovolný, nemusím dělat odpočty žádné jen odvody, pokud nebude např. žádná částka na ř. 40 a 41 nebude nic ani v KHv příslušném oddíle
>
>
>
>
>
>
Mirku,
uplatnění DPH na vstupu není povinnost z hlediska veřejného práva.
Pokud ale nebudete uplatňovat DPH na vstupu u právnické osoby, tak může dojít k porušení § 159 NOZ.
KH s neuplatněním DPH na vstupu nemá co dělat.
Jen mne zajímá, proč jako plátce DPH nechcete uplatnit DPH na vstupu.
Hezký den!
>>uplatnění DPH není povinnost /takže je vidět nutnost
>>KH/, takže když jsem plátce DPH a u přijatých ZP si
>>DPH
>>neuplatním, tak si celou částku dám do nákladů??!!
>>- názory se různí
>>dík za jakékoliv odpovědi
>
>Mirku,
>
>uplatnění DPH na vstupu není povinnost z hlediska
>veřejného práva.
>
>Pokud ale nebudete uplatňovat DPH na vstupu u
>právnické osoby, tak může dojít k porušení § 159 NOZ.
>
>KH s neuplatněním DPH na vstupu nemá co dělat.
>
>Jen mne zajímá, proč jako plátce DPH nechcete uplatnit
>DPH na vstupu.
>
KH nemá s neuplatněním DPH co dělat? a co návaznost ř. 40 41 na KH ?
>Hezký den!
Reagoval jsem na " /takže je vidět nutnost KH/,"
Možná jsem si poznámku tazatele špatně vysvětlil.
Hlavně mne zajímá, proč by si někdo neuplatnil DPH, když na ni má nárok.
A pokud by to udělal u právnické osoby, tak tam hrozí § 159 NOZ.
Hezký den!
možná má pán doklad nad 10 tisíc bez uvedení DIČ kupujícího
a dohadovat se s obchodním řetězcem, že potřebuje daňový doklad, když je prodejna např. na druhém konci republiky, nechce
mám tady také takový případ, volala jsem do řetězce a chtějí abychom s originálem dokladu přijeli na prodejnu a tam to "nějak" udělají, to projedeme víc než by byl odpočet DPH
přečetli jsme si názory a reakce - jedna věc je DPH si neuplatnit - i když je to nad 10 000,- doklad - DPH není povinnost - ale v Prostějově /či v Přerově?/ sedí 100 úředníků, kteří kontrolují KH z celé ČR a pak dávají echo na FU -
jak už zde někdo psal je 2 000 000 předpisů a norem - asi lze všechno jen si to musíme umět obhájit
zdraví Mirek, Lenka, Jiřka
taky jsem si přečetla názory - protože se mi dnes dostaly 3 doklady nad 10 000,- /35 500,- 18000,- 12000,-/ z 6/2018
z nákupních řetězců - a když jsem tam volala - tak jedině osobně přijet
- dálka cca 150km - a nikomu se tam nechce jet - asi to dám celé do nákladů a hotovo
OT. Jak zjednodušené řešení. Co kdyby se jednalo o plnění z garančních či dotačních programů které by měly ustanovení, že plátce DPH nesmí z programu hradit DPH, u kterého je oprávněn uplatnit nárok na odpočet? Kdo by pak zaplatil firmě neuplatněné DPH? Případně kdo by pak za firmu zaplatil sankce, vyplývající ze zákonů o rozpočtových pravidlech?
domnívám se, že kontrola probíhá tím, že k odpočtu hledají odvod na druhé straně.
Přece nebudou hledat k odvodu naopak odpočet , který být nemusí z jakýchkoliv důvodu- nemám DD, soukromé účely, nechci atd. atd.
a nutit výzvou podat dodatečné, abychom si odvod udělali, to je nesmysl
Také moc nechápu původního tazatele.
Ten kdo zaviní, že si DPH na vstupu neuplatní právnická osoba, poškozuje právnickou osobu. Právnická osoba by to na škůdci měla vymáhat.
Pokud si někdo dá do nákladů DPH na vstupu i když si ji může odečíst a zároveň si tento náklad uplatní v nějaké dotaci, tak velmi pravděpodobně porušuje dotační podmínky. Tam jsou dost vysoké sankce, aby to příště nedělal.
Nechápu jak si nějaký plátce DPH může v nějakém řetězci nakupovat za desítky tisíc a nechtít daňový doklad. Stačí, aby mu to zaměstnavatel dal k úhradě a pochopí, že se to nedělá.
Hezký den!
Dotační programy říkají ve svých podmínkách, že pokud je příjemcem dotace plátce DPH, tak tuto DPH nelze uplatnit jako uznatelný náklad. Neřeší se tam, jestli je či není uplatněn odpočet daně.
Další podmínkou je pak vedení oddělené účetní evidence. Lze tedy do způsobilých výdajů (v oddělené evidenci) zaúčtovat základ daně a v "normálním" účetnictví zaúčtovat do nákladů i do DPH.
Ale jinak samozřejmě taky nerozumím tomu, proč si DPH neuplatnit - tedy až na velmi specifické případy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 1. 2019 12:22
uplatnění DPH není povinnost /takže je vidět nutnost KH/, takže když jsem plátce DPH a u přijatých ZP si DPH neuplatním, tak si celou částku dám do nákladů??!!
- názory se různí
dík za jakékoliv odpovědi