Re: Nákup kreditní kartou, zúčtování v D
V deníku účtuji jednotlivé účtenky: provozní režie N/1 uplatním DPH. Potom P/1 proúčtování nákupu N/1 v celkové částce - JPR.
Vše bez pohybu peněz. Platba jistiny z B.Ú. - JVY. O kreditní kartě zvlášť neúčtuji. Myslíte, že to tak může být? Jsem více méně laik, tak se raději ptám. Moc díky za info.
Já nerozumím těm zkratkám. Napište, v jakém SW tohle používáte, nebo napište vliv na dań z příjmů.
Vedu daňovou evidenci. Pro kreditní kartu jsem si vytvořila řadu
N/ nákup, P/ vyúčtování nákupu.
Na daň z příjmu má vliv jenom částka nákupu bez daně. Ostatní je bez vlivu na zisk. V deníku vypadá následovně: N/1 nákup materiálu v celkové částce -1000 Kč, P/1 proúčtování nákupu N/1 bankou +1000, jiné příjmy bez vlivu. Splátka jistiny - jiné výdaje bez vlivu na zisk. Nějak jsem se do toho asi zamotala.
splátka jistiny - jiné výdaje bez vlivu na zisk.
Takže nemáte kontrolu, jestli máte všechny stvrzenky, které prošly kreditní kartou, nemáte kontrolu, jestli jste se někde nesekla v částce. Na to byste přišla, kdyby jste párovala úhrady z kreditní karty.
Proč tam máte to P/ vyúčtování nákupu? To je ten okamžik, kdy by to chtělo spárovat s výpisem.
"Proúčtování nákupu N/1 bankou +1000" - to je co? Píšete, že o kreditním výpisu neúčtujete.
Běžný účet v bance bych do toho nemotala. Jenom jednou položkou - splátka jistiny - jako převod na jiný účet.
Nastavení je na Vás. Myslím, že to máte zbytečné komplikované bez návazných kontrol.
Jak si uplatním DPH z jednotlivých nákupů, když do toho nebudu motat peněžní deník. A dám si tam jen splátku jistiny.
Nákup dávám mínusem, proúčtování dle výpisu ke kreditní karty plusem. Takže jednotlivé položky jsou ve dvou řádcích nákup + proúčtování z kreditní karty. Proúčtování jednotlivých položek mi pak dává součet jistiny. Děkuji za váš čas a názor.
vé částce
>>>-1000
>>>Kč, P/1
>>>proúčtování nákupu N/1 bankou +1000, jiné příjmy bez
>>>vlivu. Splátka jistiny - jiné výdaje bez vlivu na
>>>zisk.
>>>Nějak jsem se do toho asi zamotala.
>>>
>>>splátka jistiny - jiné výdaje bez vlivu na zisk.
>>
>>Takže nemáte kontrolu, jestli máte všechny stvrzenky,
>>které prošly kreditní kartou, nemáte kontrolu, jestli
>>jste se někde nesekla v částce. Na to byste přišla,
>>kdyby jste párovala úhrady z kreditní karty.
>>Proč tam máte to P/ vyúčtování nákupu? To je ten
>>okamžik, kdy by to chtělo spárovat s výpisem.
>>
>>"Proúčtování nákupu N/1 bankou +1000" - to je co?
>>Píšete, že o kreditním výpisu neúčtujete.
>>Běžný účet v bance bych do toho nemotala. Jenom
>>jednou
>>položkou - splátka jistiny - jako převod na jiný
>>účet.
>>
>>Nastavení je na Vás. Myslím, že to máte zbytečné
>>komplikované bez návazných kontrol.
>
>Jak si uplatním DPH z jednotlivých nákupů, když do
>toho nebudu motat peněžní deník. A dám si tam jen splátku
>jistiny.
>
> Nákup dávám mínusem, proúčtování dle výpisu ke
>kreditní karty plusem. Takže jednotlivé položky jsou ve dvou
>řádcích nákup + proúčtování z kreditní karty.
>Proúčtování jednotlivých položek mi pak dává součet jistiny.
>Děkuji za váš čas a názor.
Svůj postup jsem Vám popsala. Eviduju závezek s nárokem na odpočet DPH, úhradou z kreditního účtu mi to vchází do peněžního deníku do dańových výdajů. Kontrolou zůstatku na kreditním účtu mám kontrolu, jestli mám všechny a jestli jsou ve správné částce.
Vy asi taky nějakou kontrolu na částky máte, DPH máte nárokováno, do daně z příjmů Vám to taky jde.
Jestli se v tom vyznáte, nechte to tak.
Ještě dovětek - daňovým výdajem je úhrada. Úhradu máte na kreditním účtu. Tak jenom bacha na přelom roku.
A schovávat kreditní výpisy. Jako doklad o zaplacení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 1. 2019 16:42
Prosím o radu. Jak si uplatňujete nákup kreditní kartou v peněžním deníku. Plátci DPH. Dostanu stvrzenky, jednou za měsíc výpis
ke KK, limit 200 tis. Měsíčně splatím jistinu, žádné úroky nejsou.