Re: úroky z úvěru na koupi bytu
Podmínky jsou uvedeny v par. 15 odst. 3) a odst. 4) ZDP
Ze ZDP "V roce nabytí vlastnictví však stačí, jestliže předmět bytové potřeby poplatník vlastnil ke konci zdaňovacího období."
Musíte uplatňovat úroky v RZD? Zvážila jste podání Přiznání k dani z příjmů FO? Formulář pro zaměstnance má k vyplnění pouze dvě strany.
>>Dobrý den,
>>minulý rok v květnu jsem si vzala úvěr na koupi bytu
>>-
>>soukr.vlastnictví.
>>Do bytu jsem se nastěhovala ale až v září 2018. Můžu
>>uplatnit při RZD odpočty na úroky z úvěru,když jsem v
>>tom bytě bydlela jen chvilku?Nebo jaké jsou pro
>>uplatnění podmínky?
>>Moc předem děkuji Milada
>
>Podmínky jsou uvedeny v par. 15 odst. 3) a odst. 4)
>ZDP
>
>Ze ZDP "V roce nabytí vlastnictví však stačí, jestliže
>předmět bytové potřeby poplatník vlastnil ke konci
>zdaňovacího období."
>
>Musíte uplatňovat úroky v RZD? Zvážila jste podání
>Přiznání k dani z příjmů FO? Formulář pro zaměstnance má
>k vyplnění pouze dvě strany.
Moc děkuji za info.Jsem laik.Můžete mi poradit jaký je rozdíl mezi RZD a přiznání k dani fyz.os.?Nebo v čem je to přiznání pro mně lepší?M.
>
RZD / roční zúčtování daně zpracovává zaměstnavatel na žádost zaměstnance. Může se stát, že zaměstnavatel, resp. mzdová účtárna vyhodnotí, že nemáte na některé daňové slevy či snížení základu daně nárok. A nehnete s nimi ani heverem. Občas se není čemu divit, protože na rozdíl od správce daně může zaměstnavatel požadovat k doložení pouze doklady, uvedené v ZDP. Ale někdy, pro správné posouzení oprávněnosti nároku, jsou tyto doklady nepostačující. A při kontrole z FU v případě, že je nárok zamestnance zaměstnavatelem uznán a FU má jiný názor, může také vše doplácet zaměstnavatel (potažmo mzdová účetní ze své kapsy).
Přiznání k dani z příjmů FO - správce daně si ve většině případů vyžádá v případě nejasností od poplatníka další podklady a doklady k DAP. A může si vyžádat cokoliv, není omezen ZDP. Na případné chyby se přijde zacas a ne až se zpožděním pár let, takže se mohou hned odstranit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 1. 2019 7:21
Dobrý den,
minulý rok v květnu jsem si vzala úvěr na koupi bytu - soukr.vlastnictví.
Do bytu jsem se nastěhovala ale až v září 2018. Můžu uplatnit při RZD odpočty na úroky z úvěru,když jsem v tom bytě bydlela jen chvilku?Nebo jaké jsou pro uplatnění podmínky?
Moc předem děkuji Milada