Re: Starobní důchod
Ale tiskopis A1 je důležitý! Třeba nebude vůbec podléhat české legislativě. Tento papír se nevyplňuje jen kvůli nějakému důchodu. Vy musíte vědět, jestli odvody budete dělat dle legislativy české nebo rakouské.
Re: Starobní důchod
To si měl pan ředitel zjistit v Rakousku, jestli bude mít nárok na důchod i z ČR, neboť jistě má spoustu let odpracovaných v Rakousku a u nás zatím nic (alespoň si to myslím...)
můžete si zadat do kalkulačky odchod do důchodu
https://www.mpsv.cz/cs/2435
je těžké odpovědět, jaký bude mít důchod - to neví ani ten, kdo pracoval v ČR celý život (co se bude s důchody dít za pár let)
spočítat si důchod člověk může, pokud je ve věku, kdy už má nárok alespoň na předčasný důchod, má v pořádku IOLDP a umí zadat správný počet odpracovaných roků (škola, vedení v evidenci ÚP.....)
https://www.mpsv.cz/cs/2435
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 1. 2019 11:01
Dobrý den, prosím Vás moc o radu.
Mám nezvyklý problém. Nový ředitel je občan Rakouska. Od 1.1.2019 na HPP - 80 000,-CZK mzda. Dostal formulář A1 k vyplnění v jeho zemi. Pan ředitel je ročník 1959.
Chce po mně zjisti věci, které já nevím. OSSZ v Praze a našem městě kam spadáme mi sdělili, že takové informace mi nepodají. Že to neví a jsem třetí osoba.
Docela je to konfliktní záležitost. Pan ředitel chce vědět, jak dlouho musí platit do českého důchodového systému, aby měl nárok na důchod od nás. Na OSSZ mi řekli,že aspoň rok a záleží na dalších okolnostech, kolik odpracoval let atd.
Pan ředitel chce po mně vědět, když bude pojištěn 5 let v této HM, jaký asi bude mít měsíční důchod. Můžete mi prosím některá poradit, jak to zjistit nebo jak to odhadnout.
Bez odpovědí nevím, nelze.. Děkuji moc předem.