Re: životní pojištění
Já vycházím z toho, že v zákoně je uvedeno ....Od základu daně za zdaňovací období lze odečíst poplatníkem zaplacené pojistné ve zdaňovacím období na jeho soukromé životní pojištění podle pojistné smlouvy uzavřené mezi poplatníkem jako pojistníkem a pojištěným v jedné osobě a pojišťovnou..... a on je uveden jako druhý pojištěný, jako pojistník je uvedena manželka, která je zároveň hlavní pojištěný. Tak si myslím, že on si to uplatnit nemůže, ale nerada bych je poškodila. Děkuji
Takže je manžel uvedený jako pojistník a současně jako pojištěný?
OT. Tak je nepoškozujte, přece úplně stačí, když si ke zpracování Přiznání k dani z příjmů najdou a najmou daňového poradce. Účetní by neměla Přiznání k dani z příjmů klientů zpracovávat. A pokud zpracuje, její problém, za chyby bude odpovídat celým svým majetkem. To, že si lidé myslí, že účetní jsou vševědoucí a musí umět všechno, by neměl být její problém a měla by umět říci NE.
>>>>>Dobrý den, prosím o radu. Může si manžel uplatnit
>>>>>slevu na životní pojištění? Manželka je na RD, tudíž
>>>>>si
>>>>>nebude uplatňovat a manžel je na smlouvě uveden jako
>>>>>druhý pojištěný. Myslím si, že ne, protože není
>>>>>pojistník. Jako pojistník je uvedena pouze manželka a
>>>>>také na
>>>>>ni je potvrzení vydáno. Nebo je to jinak? Moc děkuji
>>>>
>>>>Tohle Vám bez toho, aniž by uzavřené smlouvy viděl,
>>>>nikdo nemůže správně zodpovědět.
>>>>
>>>Já vycházím z toho, že v zákoně je uvedeno ....Od
>>>základu daně za zdaňovací období lze odečíst
>>>poplatníkem
>>>zaplacené pojistné ve zdaňovacím období na jeho
>>>soukromé životní pojištění podle pojistné smlouvy
>>>uzavřené
>>>mezi poplatníkem jako pojistníkem a pojištěným v
>>>jedné
>>>osobě a pojišťovnou..... a on je uveden jako druhý
>>>pojištěný, jako pojistník je uvedena manželka, která
>>>je
>>>zároveň hlavní pojištěný. Tak si myslím, že on si to
>>>uplatnit nemůže, ale nerada bych je poškodila. Děkuji
>>
>>Takže je manžel uvedený jako pojistník a současně
>>jako
>>pojištěný?
>Ne, manžel je uvedený pouze jako pojištěný. A jak jsem
>již psala potvrzení od pojišťovny je psané na
>manželku. Moc děkuji
Ještě napište, že budou platit životní pojištění do jejich 85 let a víme, na čem jsme.
Nevím, jak to dvojtečka myslí, nevím, na čem v jejich případě jsme. Máme s manželem také sjednáno společné životní pojištění (ne spoření, pouze pojištění - těžká nemoc, invalidida, do určitého věku i smrt atd.). Já jsem pojistníkem, oba jsme pojištěni. Potvrzení o zaplacené částce, kterou je možno odečíst od základu daně, zasílá pojišťovna mně na moje jméno a uplatňuji odpočet já. Manžel by uplatnit nemohl, aspoň tak nám to tehdy v pojišťovně sdělili.
OT. Ach to ne, takto to opravdu nebylo myšleno.
Jen jsem si vzpomněla na klienta, který před lety uzavřel velice nevýhodné životní pojištění, s pojištěním manželky, dětí atd. A končit mělo v jeho 85 letech - kdy by vlastně už nic nedostal a jen by stále platil hodně vysoké pojištění, žádné snížení základu daně by už hodně let nemohl uplatňovat (pokud by tedy do těch 85 let nepracoval),..
Když jsem si tehdy pojistku prostudovala, tak to bylo šílené. Kdyby si uzavřeli s manželkou každý svoji životní pojistku a dětem dočasně zcela jinou pojistku (úrazovou), tak by na tom byly mnohem lépe.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 1. 2019 13:51
Dobrý den, prosím o radu. Může si manžel uplatnit slevu na životní pojištění? Manželka je na RD, tudíž si nebude uplatňovat a manžel je na smlouvě uveden jako druhý pojištěný. Myslím si, že ne, protože není pojistník. Jako pojistník je uvedena pouze manželka a také na ni je potvrzení vydáno. Nebo je to jinak? Moc děkuji