Re: Kdy do nákladů, od kdy odepisovat.
*** Důležitý jen den doručení návrhu na vklad. To, co Vám pak přijde, jen potvrzuje tento stav - takže už letos se stáváte vlastníkem a můžete uvést do užívání = zahájit odpisy. Pokud by katastr z nějakého důvodu vklad nepovolil, muselo by se zpětně opravit DP. Proto je lepší počkat do termínu podání DP, že tento převod je potvrzen ***
Re: Kdy do nákladů, od kdy odepisovat.
>>Prosím o radu.
>>Dne 14.11. mi vzniklo živnostenské oprávnění na
>>ubytovací služby.
>>
>
>*** Důležitý jen den doručení návrhu na vklad. To, co
>Vám pak přijde, jen potvrzuje tento stav - takže už
>letos se stáváte vlastníkem a můžete uvést do užívání =
>zahájit odpisy. Pokud by katastr z nějakého důvodu
>vklad nepovolil, muselo by se zpětně opravit DP. Proto je
>lepší počkat do termínu podání DP, že tento převod je
>potvrzen ***
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 12. 2005 15:49
Prosím o radu.
Dne 14.11. mi vzniklo živnostenské oprávnění na ubytovací služby.
Dne 16.11. jsem zakoupil domek (byla podepsána kupní smlouva u notáře a zaplacena v hotovosti kupní cena). Téhož dne byla kupní smlouva dodána katastrálnímu úřadu s návrhem na vklad.
Nejsem nikde schopen vypátrat zda:
a) mohu jako FO se živnostenským listem začít tuto nemovitost odepisovat dnem zaplacení kupní ceny (tedy 16.11.05)
nebo
b) mohu jako FO se živnostenským listem začít tuto nemovitost odepisovat až po vrácení kupní smlouvy z katastru s vyznačením data účinnosti (nebo tak nějak).
Při výkonnosti úřednictva jde vlastně o to, zda první odpis uplatním letos, nebo až napřesrok.
Děkuji