FO podvojné účetnictví

• (neregistrovaný)

31. 1. 2019 10:24

Dobrý den,

prosím o radu...

Pokud účtuji FO v podvojném účetnictví do DPFO zahrnuji příjmy (příchozí platby v daném roce) nebo výnosy (faktury s DUZP daného roku, ať už jsou uhrazené nebo ne).

Děkuji.

IM

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 1. 2019 11:57

.. (neregistrovaný)

Re: FO podvojné účetnictví
      Poplatník, který vede účetnictví, uvádí do svého Přiznání k dani z příjmů hospodářský výsledek. Viz. pokyny k řádku 104 Přílohy číslo 1 DAP.

Takže ani příjmy, ani výnosy (leda že ty výnosy = HV)

• 31. 1. 2019 12:28

IM (neregistrovaný)

Omlouvám se, asi jsem se špatně vyjádřila, nejsem úplně zběhlá v oboru... Můžete mi prosím poradit v konkrétní situaci, jak vyplnit přílohu č. 1 k DAP?

Začala jsem podnikat 1.1.2018 (FO - podvojné učetnictví). Mám od 1.1.-31.12.2018 vyfakturováno 500 000,- Kč (§ 7), z toho uhrazeno 400 000,- Kč. Uplatňuji výdaje procentem z příjmů (80 %). Uvedu do řádku č. 101 přílohy č. 1 k DAP 500 000,- nebo 400 000,- Kč?

Děkuji.

IM

• 31. 1. 2019 12:43

.. (neregistrovaný)

Nejdříve si musíme vyjasnit, zda skutečně vedete účetnictví. Opravdu ho vedete a mohu se zeptat - proč? Nutí Vás nějaký zákon? Dotace?

Informace o uplatnění výdajů procentem podle 7/7 ZDP je nová. A dost odpověď mění.

• 31. 1. 2019 14:17

IM (neregistrovaný)

Ano, skutečně vedu účetnictví. Vím, že je to, pro FO s nižšími příjmy nezvyklé... Ale důvod je ten, že daňovou evidenci neumím. Zkoušela jsem nejdříve nahlédnout "pod pokličku" daňové evidenci, ale osobně mi přijde nepřehledná, v podvojném účetnictví mi vše dává tak nějak větší smysl, má to logiku a přijde mi to jednoduší. DP ale letos dělám poprvé, mám zkušenosti pouze s účtováním.

Jinak k tomu DP, jde mi o to, že jsem byla přesvědčena, že jako FO, která vede účetnictví, do přílohy č. 1 do řádku 101 uvedu - teď to napíšu trochu po vidlácku - veškeré FV, na které se vztahuje § 7 bez ohledu na to, jestli tyto faktury byly uhrazeny nebo ne (odborně asi výnosy). Dostala se ke mně informace, že od roku 2017 tomu tak není a že do tohoto řádku uvedu pouze FV, které byly uhrazeny (bankou, pokladnou) ve zdaňovacím období, za které se podává DP (odborně asi příjmy). Nevím, kde vyčíst správnou odpověď.

Děkuji.

IM

• 31. 1. 2019 15:03

.. (neregistrovaný)

Re: FO vedoucí účetnictví_DAP a výdaje %
      Plně chápu a rozumím. Jen si myslím, že pro možnost výpočtu daně z příjmu a uplatnění výdajů podle § 7 odst. 7) ZDP je to jen práce navíc, bez praktického využití. Leda, že byste měla nějaké speciální úmysly s obchodním majetkem.

>Jinak k tomu DP, jde mi o to, že jsem byla
      >přesvědčena, že jako FO, která vede účetnictví, do přílohy č. 1
      >do řádku 101 uvedu - teď to napíšu trochu po vidlácku -
      >veškeré FV, na které se vztahuje § 7 bez ohledu na to,
      >jestli tyto faktury byly uhrazeny nebo ne (odborně asi
      >výnosy). Dostala se ke mně informace, že od roku 2017
      >tomu tak není a že do tohoto řádku uvedu pouze FV,
      >které byly uhrazeny (bankou, pokladnou) ve zdaňovacím
      >období, za které se podává DP (odborně asi příjmy).
      >Nevím, kde vyčíst správnou odpověď.
      >
      >Děkuji.
      >
      >IM
      >

Pokud si pamatuji tak od začátku, co je možnost uplatňovat výdaje procentem z příjmů podle § 7 odst. 7) ZDP, se i v případě, kdy poplatník vede účetnictví, uvádí do příjmů částků .p.ř.í.j.m.ů.. Ne částka výnosů z účetnictví. Vlastně Vám údaje z účetnictví při výpočtu daně z příjmu FO ve Vašem případě moc nepomohou.

Více jak pět-šest let jsem několika klientům vedla účetnictví kvůli tomu, že to po nich „energetický“ zákon vyžadoval. A protože chtěli uplatňovat výdaje procentem z příjmů, tak vedle účetnictví jsem ještě vedla záznamy o příjmech a evidenci pohledávek, jak vyžaduje pro výpočet daně z příjmu § 7 odst. 8) ZDP.

Do přiznání k dani z příjmu budete do Přílohy č. 1 uvádět jen částky, které skutečně přijmete. Ne částky, které jste fakturovala a které máte v účetnictví ve výnosech.

Pokud v DAP zatrhnete, že vedete účetnictví, budete muset vyplnit i Vybrané údaje z účetnictví a přiložit Přílohu v účetní závěrce.

• 31. 1. 2019 23:06

IM (neregistrovaný)

>Plně chápu a rozumím. Jen si myslím, že pro možnost
      >výpočtu daně z příjmu a uplatnění výdajů podle § 7 odst.
      >7) ZDP je to jen práce navíc, bez praktického využití.
      >Leda, že byste měla nějaké speciální úmysly s
      >obchodním majetkem.

>Pokud si pamatuji tak od začátku, co je možnost
      >uplatňovat výdaje procentem z příjmů podle § 7 odst. 7) ZDP,
      >se i v případě, kdy poplatník vede účetnictví, uvádí
      >do příjmů částků .p.ř.í.j.m.ů.. Ne částka výnosů z
      >účetnictví. Vlastně Vám údaje z účetnictví při výpočtu
      >daně z příjmu FO ve Vašem případě moc nepomohou.
      >
      >Více jak pět-šest let jsem několika klientům vedla
      >účetnictví kvůli tomu, že to po nich „energetický“ zákon
      >vyžadoval. A protože chtěli uplatňovat výdaje
      >procentem z příjmů, tak vedle účetnictví jsem ještě vedla
      >záznamy o příjmech a evidenci pohledávek, jak vyžaduje pro
      >výpočet daně z příjmu § 7 odst. 8) ZDP.
      >
      >Do přiznání k dani z příjmu budete do Přílohy č. 1
      >uvádět jen částky, které skutečně přijmete. Ne částky,
      >které jste fakturovala a které máte v účetnictví ve
      >výnosech.
      >
      >Pokud v DAP zatrhnete, že vedete účetnictví, budete
      >muset vyplnit i Vybrané údaje z účetnictví a přiložit
      >Přílohu v účetní závěrce.
      >

V tomto případě jsem si asi opravdu vedením účetnictví přidělala práci navíc. Naštěstí těch záznamů není tolik...

Moc děkuji za pomoc a za cenné rady.

Ještě bych měla poslední otázku... Jak velké je riziko nezaškrtnout k Příloze č. 1, že vedu účetnictví? :-)

• 1. 2. 2019 9:09

.. (neregistrovaný)

Pokud si vedete účetnictví jen pro svoji radost? Dle mého názoru žádné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).