Re: FO podvojné účetnictví
Omlouvám se, asi jsem se špatně vyjádřila, nejsem úplně zběhlá v oboru... Můžete mi prosím poradit v konkrétní situaci, jak vyplnit přílohu č. 1 k DAP?
Začala jsem podnikat 1.1.2018 (FO - podvojné učetnictví). Mám od 1.1.-31.12.2018 vyfakturováno 500 000,- Kč (§ 7), z toho uhrazeno 400 000,- Kč. Uplatňuji výdaje procentem z příjmů (80 %). Uvedu do řádku č. 101 přílohy č. 1 k DAP 500 000,- nebo 400 000,- Kč?
Děkuji.
IM
Re: FO podvojné účetnictví
Ano, skutečně vedu účetnictví. Vím, že je to, pro FO s nižšími příjmy nezvyklé... Ale důvod je ten, že daňovou evidenci neumím. Zkoušela jsem nejdříve nahlédnout "pod pokličku" daňové evidenci, ale osobně mi přijde nepřehledná, v podvojném účetnictví mi vše dává tak nějak větší smysl, má to logiku a přijde mi to jednoduší. DP ale letos dělám poprvé, mám zkušenosti pouze s účtováním.
Jinak k tomu DP, jde mi o to, že jsem byla přesvědčena, že jako FO, která vede účetnictví, do přílohy č. 1 do řádku 101 uvedu - teď to napíšu trochu po vidlácku - veškeré FV, na které se vztahuje § 7 bez ohledu na to, jestli tyto faktury byly uhrazeny nebo ne (odborně asi výnosy). Dostala se ke mně informace, že od roku 2017 tomu tak není a že do tohoto řádku uvedu pouze FV, které byly uhrazeny (bankou, pokladnou) ve zdaňovacím období, za které se podává DP (odborně asi příjmy). Nevím, kde vyčíst správnou odpověď.
Děkuji.
IM
Re: FO vedoucí účetnictví_DAP a výdaje %
Plně chápu a rozumím. Jen si myslím, že pro možnost výpočtu daně z příjmu a uplatnění výdajů podle § 7 odst. 7) ZDP je to jen práce navíc, bez praktického využití. Leda, že byste měla nějaké speciální úmysly s obchodním majetkem.
>Jinak k tomu DP, jde mi o to, že jsem byla
>přesvědčena, že jako FO, která vede účetnictví, do přílohy č. 1
>do řádku 101 uvedu - teď to napíšu trochu po vidlácku -
>veškeré FV, na které se vztahuje § 7 bez ohledu na to,
>jestli tyto faktury byly uhrazeny nebo ne (odborně asi
>výnosy). Dostala se ke mně informace, že od roku 2017
>tomu tak není a že do tohoto řádku uvedu pouze FV,
>které byly uhrazeny (bankou, pokladnou) ve zdaňovacím
>období, za které se podává DP (odborně asi příjmy).
>Nevím, kde vyčíst správnou odpověď.
>
>Děkuji.
>
>IM
>
Pokud si pamatuji tak od začátku, co je možnost uplatňovat výdaje procentem z příjmů podle § 7 odst. 7) ZDP, se i v případě, kdy poplatník vede účetnictví, uvádí do příjmů částků .p.ř.í.j.m.ů.. Ne částka výnosů z účetnictví. Vlastně Vám údaje z účetnictví při výpočtu daně z příjmu FO ve Vašem případě moc nepomohou.
Více jak pět-šest let jsem několika klientům vedla účetnictví kvůli tomu, že to po nich „energetický“ zákon vyžadoval. A protože chtěli uplatňovat výdaje procentem z příjmů, tak vedle účetnictví jsem ještě vedla záznamy o příjmech a evidenci pohledávek, jak vyžaduje pro výpočet daně z příjmu § 7 odst. 8) ZDP.
Do přiznání k dani z příjmu budete do Přílohy č. 1 uvádět jen částky, které skutečně přijmete. Ne částky, které jste fakturovala a které máte v účetnictví ve výnosech.
Pokud v DAP zatrhnete, že vedete účetnictví, budete muset vyplnit i Vybrané údaje z účetnictví a přiložit Přílohu v účetní závěrce.
Re: FO vedoucí účetnictví_DAP a výdaje %
>Plně chápu a rozumím. Jen si myslím, že pro možnost
>výpočtu daně z příjmu a uplatnění výdajů podle § 7 odst.
>7) ZDP je to jen práce navíc, bez praktického využití.
>Leda, že byste měla nějaké speciální úmysly s
>obchodním majetkem.
>Pokud si pamatuji tak od začátku, co je možnost
>uplatňovat výdaje procentem z příjmů podle § 7 odst. 7) ZDP,
>se i v případě, kdy poplatník vede účetnictví, uvádí
>do příjmů částků .p.ř.í.j.m.ů.. Ne částka výnosů z
>účetnictví. Vlastně Vám údaje z účetnictví při výpočtu
>daně z příjmu FO ve Vašem případě moc nepomohou.
>
>Více jak pět-šest let jsem několika klientům vedla
>účetnictví kvůli tomu, že to po nich „energetický“ zákon
>vyžadoval. A protože chtěli uplatňovat výdaje
>procentem z příjmů, tak vedle účetnictví jsem ještě vedla
>záznamy o příjmech a evidenci pohledávek, jak vyžaduje pro
>výpočet daně z příjmu § 7 odst. 8) ZDP.
>
>Do přiznání k dani z příjmu budete do Přílohy č. 1
>uvádět jen částky, které skutečně přijmete. Ne částky,
>které jste fakturovala a které máte v účetnictví ve
>výnosech.
>
>Pokud v DAP zatrhnete, že vedete účetnictví, budete
>muset vyplnit i Vybrané údaje z účetnictví a přiložit
>Přílohu v účetní závěrce.
>
V tomto případě jsem si asi opravdu vedením účetnictví přidělala práci navíc. Naštěstí těch záznamů není tolik...
Moc děkuji za pomoc a za cenné rady.
Ještě bych měla poslední otázku... Jak velké je riziko nezaškrtnout k Příloze č. 1, že vedu účetnictví? :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 1. 2019 10:24
Dobrý den,
prosím o radu...
Pokud účtuji FO v podvojném účetnictví do DPFO zahrnuji příjmy (příchozí platby v daném roce) nebo výnosy (faktury s DUZP daného roku, ať už jsou uhrazené nebo ne).
Děkuji.
IM