Re: "přehození" daň.zvýhodnění na dítě
Pokud chtějí rodiče po skončení roku uplatnit děti jinak, než uplatňovali v průběhu roku, tak musí oba podat přiznání, kde si děti uplatní jak chtějí.
Daňové zvýhodnění na dítě si bude moci její manžel uplatnit pouze ve svém Přiznání k dani z příjmu FO 2018, které podá na Finanční úřad. A to ještě za předpokladu, že i ona podá Přiznání k dani z příjmu FO 2018 kde uvede, že daňové zvýhodnění na děti v DAP roku 2018 neuplatňuje.
Pokud si zaměstnankyně požádá, tak jí vystavíte Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2018 kde bude uvedeno, že na celý rok 2018 podepsala Prohlášení poplatníka daně, na celý rok uplatnila slevu na dani (na poplatníka) a na celý rok uplatnila daňové zvýhodnění na dítě.
Dále (ale zase jen pokud si ona požádá) vystavíte Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění pro účely podání daňového přiznání (toto Potvrzení bude přílohou daňového přiznání jejího manžela).
Hrubého měla cca 125000 Kč. Paní si s tím sama neví rady a já vlastně taky moc ne ... Pokud to dobře chápu, tak na celý rok má podepsané daňové zvýhodnění na dítě, které uplatňovala do 6 měsíce, od 7 byla na nemocenské a 8 už na MD, takže pokud by chtěla aby slevu od 7 měsíce uplatňoval manžel, tak si musí sama podat daňové příznání, kde si to změní?
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>prosím o radu. Zaměstnankyně od 23.8. nastoupila na
>>>>>>mateřiskou dovolenou, v 7 měsíci byla na nemocenské.
>>>>>>Niný mi volala, že by si její manžel chtěl uplatnit v
>>>>>>ročním zúčtování slevu na dítě, které má u nás za rok
>>>>>>2018 uplatněné ona. Když ale byla od srpna na
>>>>>>mateřské
>>>>>>a
>>>>>>v červenci na neschopence, tak si může její manžel
>>>>>>tuto slevu uplatnit nebo ne?
>>>>>>Mockrát děkuji za odpověď
>Hrubého měla cca 125000 Kč. Paní si s tím sama neví
>rady a já vlastně taky moc ne ... Pokud to dobře chápu,
>tak na celý rok má podepsané daňové zvýhodnění na
>dítě, které uplatňovala do 6 měsíce, od 7 byla na
>nemocenské a 8 už na MD, takže pokud by chtěla aby slevu od 7
>měsíce uplatňoval manžel, tak si musí sama podat
>daňové příznání, kde si to změní?
Podle mě by bylo nejlepší, kdyby si paní požádala o RZD. Vrátí se jí daň a dostane celoroční bonus. A půl bonusu pak může dát doma manželovi.
Ale ona neuplatňovala daňové zvýhodnění do 6 měsíce, ale celý rok. To, že neměla příjmy, ke kterým by toto daňové zvýhodnění uplatnila, je druhá věc.
katka2 upozornila na jednodušší věc - zaměstnankyně si může požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně. Tam jí bude daňové zvýhodnění na dítě zahrnuto za celý rok a při Vámi uváděné mzdě obdrží ještě daňový bonus. Propočtěte to.
A manžel si může uplatnit za rok 2018 druhé dítě jako 2.v pořadí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 2. 2019 12:28
Dobrý den,
prosím o radu. Zaměstnankyně od 23.8. nastoupila na mateřiskou dovolenou, v 7 měsíci byla na nemocenské. Niný mi volala, že by si její manžel chtěl uplatnit v ročním zúčtování slevu na dítě, které má u nás za rok 2018 uplatněné ona. Když ale byla od srpna na mateřské a v červenci na neschopence, tak si může její manžel tuto slevu uplatnit nebo ne?
Mockrát děkuji za odpověď