Nárok na materskou

• (neregistrovaný)

5. 2. 2019 20:45

Dobrý večer, prosím o radu. Pracovala jsem do 10/2018, celkem odoravovano 6 let. Nyní jsem na UP a otehotnela jsem. Vzhledem k rizik.těhotenství už budu fo porodu doma. Když jsem nyní na UP nárok na mateřskou mít asi nebudu že? Půjdu rovnou na rodicak?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 2. 2019 21:02

Líba (neregistrovaný)

Re: Nárok na materskou
      Jestli jste nebyla těhotná už při ukončení PP, tak na PPM nebudete mít nárok. Protože nejste zaměstnaná, nebudete mít nárok ani na nemocenskou. Od narození dítěte můžete požádat o rodičovský příspěvek.

• 6. 2. 2019 10:08

UC

Re: Nárok na materskou
      Na zhruba půlroční peněžitou pomoc v mateřství (PPM) mají nárok ženy, které byly po dobu 270 dnů před nástupem na mateřskou nemocensky pojištěné. Není nutné, aby těchto 270 dnů bylo souvislých. Stačí, když se sečtou nemocensky pojištěné dny během dvou uplynulých let. Jestliže se stane, že nejste v zaměstnaneckém poměru v den nástupu na mateřskou dovolenou, ještě to neznamená, že na PPM nemáte nárok. Je tady totiž ochranná lhůta v délce 180 dnů. Ty se počítají ode dne ukončení pracovního poměru. V případě, že žena tyto podmínky nesplní, bude pobírat rovnou rodičovský příspěvek.

Více na https://www.e15.cz/materska-2019

Nárok mít budete.

• 6. 2. 2019 10:23

.. (neregistrovaný)

Re:otěhotnění po konci PP_Úřad práce_PPM
      Nesouhlasím s předchozí odpovědí od nicka UC

Tazatelka nebude nárok na PPM v případě, kdy nemá nemocensky pojištěné zaměstnání a do porodu ho mít nebude / je registrovaná na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a má rizikové těhotenství / a až nyní, po konci předchozího pracovního poměru otěhotněla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).