Re: Pracovní poměr a druhý den nemoc
Dobrý den.
1.1.2019 byl svátek. Kdy byl nástup do zaměstnání stanoven? 1.1. pracoval?
Pokud 1.1. nepracoval a měl nastoupit až toho 2.1., pracovní poměr vám nevznikl. Pracovní poměr vzniká dnem nástupu do zaměstnání (skutečného). Pokud nenastoupil, nepracoval, není proč mu platit 1.1. mzdu a vyplácet náhradu mzdy. Neschopenku bych mu vrátila s tímto vysvětlením.
Vaše odpověď je špatná.
Pokud byl jako den nástupu do práce (= podstatná náležitost PS) sjednán 1. leden, pak toho dne PP vznikl, bez ohledu na to, že 2.1. (zřejmě první pracovní den) do práce nenastoupil.
Nevím, odkud máte informaci, že PP vzniká až skutečným nástupem do práce. Stačí se podívat do zákoníku práce a neplácat blbiny.
Uf, to jsem si oddechla, už jsem se lekla, že je zase něco jinak, co mi uniklo. Naštěstí, není.
No, vidíte, a já mám tohle potvrzené právníkem. "Pracovní poměr vzniká dnem nástupu do zaměstnání. Pokud zaměstnanec nenastoupí, pracovní poměr nevznikl a mzda za volno ve státem uznaný svátek před nástupem do zaměstnání nenáleží." citace z odpovědi na ten samý dotaz před dvěma lety.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 2. 2019 10:52
Dobrý den,
prosím o radu, se zaměstnancem byla uzavřena pracovní smlouva od 1.1.2019, ale od 2.1. má neschopenku pro nepracovní úraz. Za 1.1. bude mít mzdu a potom mu od čtvrtého dne vyplácíme náhradu, i když nic neodpracoval? A nárok na nemocenské dávky mu vzniká?
Děkuji mockrát za odpověď.