Re: Výše čistého příjmu při podnikání
Mockrát děkuji za odpověď.
Mohla byste mi prosím alespoň zhruba rozepsat, jak jste k této částce došla???
Dostala se ke mně neověřená informace, že by to mělo být minimálně 20.000,-kč, což mne děsí.
Jak se projeví předpokládané změny od příštího roku (zvýšení minimální mzdy apod.)????
Ještě jednou děkuji za odpověď.
Váš roční příjem = 176.000,-Kč (14.667,-Kč/měsíčně)
odvod na zdrav.pojištění = - 12.845,-Kč
odvod na soc.pojištění = - 20.839,-Kč
daň z příjmu = - 22.120,-Kč
čistý měsíčný příjem = 120.196,-Kč (10.016,-Kč/měsíčně)
Změny pro příští rok? Daň pravděpodobně nižší a soc. a zdrav. o něco vyšší.
ten kdo vám tvrdil,že potřebujete fakturova měsíčně 20 000 nejméně možná měl pravdu,nevím v jakém oboru či činnosti chcete podnikat jako OSVČ,ale předpokládám,že k této činnosti budete kromě svého příjmu mít i nějaké jiné náklady (světlo,teplo,kanc.,počítač a nebo jiné nástroje,jízdné,auto?) a potom by jste si musela vydělat více než je váš plat....takže 14600 měsíčně pouze k pokrytí Vaší osoby a dalších xKč na pokrytí nákladů..
Ještě je také potřeba vzít v úvahu, že zatímco jako zaměstnanec dostanete mzdu i v době kdy nepracujete (dovolená), jako OSVČ si předpokládám dobu dovolené fakturovat nebudete. Takže pokud byste chtěla mít roční příjem stejný jako zaměstnanec, musela byste navýšit měsíční fakturovanou částku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 12. 2005 22:56
Uvažuji o přechod na OSVČ. V současné době jako zaměstnanec mám pla asi 10 000.- kč čistého. Jakou výši by měla mít moje měsíční fakturace (průměrně), abych po zaplacení všech potřebných poplatků (sociální, zdravotní, daně apod.) na tom nebyla finančně hůř? Nebudu plátcem DPH.