Re: Silniční daň a výdaje paušálem
Tak to trochu nechápu proč by měl platit silniční daň jako povinnost, když auto není v majetku? Zkrátka nebude si uplatňovat cesťáky, protože použije paušál a tak není nutnost platit silniční daň.
Já to vyřešil jednoduše, vykašlal jsem se na placení silniční daně, žádné cesťáky zpětně dělat nebudu a uplatním paušální náklady.
P. Naďo atd. z čeho vycházíte? Poplatník má povinnost platit silniční daň protože vozidlo používá k podnikání. Pokud by ty zálohy nezaplatil, uznávám je velmi malá pravděpodobnost odhalení porušování zákona FÚ, jestli vede daňovou evidenci a nemá tam ani zmínku o používání vozidla k podnikání. Ale pokud má v DE PHM, cesťáky, silniční daň - nebo cokoliv co se týká auta, tak musí daň odvést. A pokud je například instalatér a jednou pracuje v Koťehůlkách a jednou v Kocourkově, tak taky bude muset vysvětlit jak se tam přepravil.
Pokud bude uplatňovat daňové výdaje paušálem, tak cesťáky vůbec nebude dělat a v účetnictví se mu neobjeví žádný náklad ohledně auta, protože účetnictví vlastně dělat nebude, jen sleduje příjmy a výdaje uplatní v % k příjmům. A pokud jednou bude pracovat v Kotěhůlkách a jednou v Kocourkově, tak tam může dojet jakkoliv, třeba autobusem, vlakem, nebo ho někdo sveze a nebo na kole.
Tak trochu jako nechápu, copak když mám auto v soukromém vlastnictví a dojíždím s ním za prací a ještě loni vystavoval cesťáky a platil silniční daň, Avšak nikdy se tam samozřejmě neobjevil doklad od pohoných hmot jako uplatněný výdej (samozřejmě jen přicvaknutý k cestáku jako stkutečná výše náhrady PHM). Teďka, když budu uplatňovat paušál, tak se mi v DE už nikde žádné mé SOUKROMÉ auto, které používám k podnikání neobjeví a tím pádem není nutnost platit silniční daň. FÚ může být po tom houby, jak jsem se dopravil na místo své práce, jestli na kole, nebo ve Ferrari. Něco jiného bych však viděl v situaci, kdy auto je součástí podnikatelského majetku (či jak to nazvat, prostě vloženého na začátku podnikání či pořízeného v rámci podnikání a evidovaného) tak pak plati povinnost platit silniční daň i když bude uplatňován paušál.
. Něco jiného bych však
>viděl v situaci, kdy auto je součástí podnikatelského
>majetku (či jak to nazvat, prostě vloženého na začátku
>podnikání či pořízeného v rámci podnikání a
>evidovaného) tak pak plati povinnost platit silniční daň i když
>bude uplatňován paušál.
Neplatí, protože zákon o silniční dani se nezajímá o formu vlastnictví auta, nýbrž pouze o to, zda je používáno k uskutečňování ekonimické činnosti.
No pokud je to tak, znamenalo by to, že člověk podnikající jako OSVČ a vlastní automobil v soukromém vlastnictví, musí platit silniční daň, ač neuplatňuje cestáky, neboť podle vašeho příspěvku pak musí dokazovat že svůj soukromý automobil nepoužívá k uskutečňování ekonomické činnosti. Trochu postavené na hlavu ne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot na víkend vzrostou, určilo ministerstvo
S vyplněním daňového přiznání pomůže AI, nástroj je zatím dostupný jen zaměstnancům
Ztracená data, anglické chyby a infolinky na zhroucení. Start JMHZ provází chaos
Provoz EET 2.0 má stát až 600 milionů korun ročně
Strop cen benzinu a nafty výrazně klesl
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
12. 12. 2005 20:14
Celý rok jsem platil zálohy na silniční daň (auto není v majetku) v domnění, že skutečné výdaje budou větší. Nakonec budu uplatňovat jako každý rok výdaje paušálem. Když v lednu udělám přiznání k silniční dani, vrátí mi tuto celou?