Re: Ztráta - potřebuji poradit
ne - odpisy tam nejsou žádný, prostě hodně nákupů a menší fakturace, například jsem nakupoval svářečky (pod 40tisíc/ks), brusky, atd.
Náměty? Prosím o názory kolegy...
Mám nápad, ale prosím kolegy, ať se vyjádří, jestli by to šlo v DE:
Ten majetek do 40 tisíc nedávat do výdajů v r.2005, ale až třeba v r.2006+2007 polovinou. Odůvodnit to tím, že ten majetek nebyl v r.2005 zařazen do používání, že byl jen nakoupen do zásoby a že jste ho začal používat až v r.2006. Prostě obdoba účetních odpisů dle ZDP §24/2/v .
Rozhodně ztráta není dobrá, minimální základ daně stejně asi budete platit a hlavně v příštích letech se Vám ztráta započítá jen proti daňovému základu (=snížíte si daně v dalších letech), ale neodčítá se ze základu pro ZP a SP.
Pokud se Vám nepodaří "šachy" s výdaji, zkuste požádat své odběratele o zálohy na zakázky dalšího roku. Přijatá záloha vám zvedne příjmy a dostanete se nad nulu. A v příštím roce budete mít o to menší příjmy a zcela legálně.
Re: Náměty? Prosím o názory kolegy...
Evo M., já si myslím, že by to neprošlo. DE se striktně řídí zákonem o daních z příjmů a tam je hmotný majetek definovaný nad 40tis. Co je pod 40tis. není hmotný majetek podle ZDP. Navíc v §24/2/v se mluví o účetních odpisech a ty FO, která vede DE, dělat nemůže. Takže podle mne v DE je to daňový výdaj roku 2005, i kdyby se to začalo používat v pozdějších letech.
Jedině jestli by ten drobný majetek nemohl tvořit nějaký soubor majetku a ten pak odepisovat...
Díky za názory, obávala jsem se, že to je takhle, ale říkala jsem si ,že třeba někdo zná nějakou "skulinku"... Dokud nebyla DE, ale JÚ, tak tohle bylo jednodušší, že? I JÚ se řídilo zákonem o účetnictví... Dano, s tím souborem majetku je to docela dobrý nápad :-)
No, taky jsem si to myslel, takže prostě budu mít ztrátu a tu potom uplatním v dalších letech přímo v daňových přiznáních, do toho základu.
No a když budu v dalších letech mít malý základ, tzn. budu muset navýšit na ten minimální daňový základ, tak tu ztrátu můžu uplatnit do výše toho minimálního daň. základu?
A když se do něho vejde, tak třeba i celou hned v následujícím roce? Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Běžná silniční kontrola odhalí daňové nedoplatky. Dokud nezaplatíte, neodjedete
Životní minimum se zvýší o dost později
Zdravotní dokumentace může rozhodnout o důchodu. Jak dlouho se archivuje?
30 % nákladů dolů, ale nuda nahoru. Jak nepohřbít značku pod nánosem AI šumu
JMHZ a změny v daních z příjmů v roce 2026 a 2027
Kterými nezdanitelnými částkami si můžete snížit základ daně za rok 2025?
12. 12. 2005 21:55
Potřebuji poradit, vedu DE, jsem plátce DPH, za rok 2005 budu stoprocentně ve ztrátě, tzn. nebudu vykazovat zisk, ale budu v mínusu, dá se ten mínus nějak převést potom do nákladů dalšího roku?
Pokud ano:
1) do jednoho nebo více? jak?
2) jak zaúčtovat v Money S3?
3) Nebo se o tom vůbec v programu neúčtuje pouze se to uvede někde do daňového přiznání?
Mnohým z vás ty otázky třeba budou připadat jednoduché, ale mě tím opravdu pomůžete. Děkuji.