Jistě s nimi máte uzavřené dohody o provedení práce. Částky, které jim vyplatíte jako odměnu z DPP, jsou Vaším daňovým výdajem (nebo nákladem). Žádná další úleva ze zaměstnávání důchodců není.
Nezapomeňte podat vyúčtování zálohové daně.
Omezené jsou pouze hodiny, které můžou dohodáři odpracovat - ročně 300 hod. Jiný limit není. Můžete mít takových dohodářů kolik chcete. Pokud si vydělají nad 10 tis/měsíc, tak se z odměny odvádí sociální, zdravotní, musíte se hlásit jako zaměstnavatel.
Nepíšete o jakou výpomoc se jednalo.
Pokud výpomoc spočívala v hlídaní dítěte, pak to určitě nepatří do výdajů na podnikání.
Pokud to byla konkretní výpomoc při podnikání, pak je na Vás, jak to budete schopna prokázat.
Předpokládám, že jste se zaregistrovala jako plátce daně ze závislé činnosti, popř. plátce srážkové daně.
Moje první reakce měla tazatelce jaksi naznačit že:
- podniká a rozdává peníze bez alespoň minimálních znalostí a respektování jakýchkoliv zákonných pravidel
- zatahuje do toho mimo babiček i další osoby viz. e-adresa, kterou se prezentuje
Jediná rada, kterou ji opravdu a upřímně můžu dát, je:
- požádejte o smazání tohoto dotazu
- pokuste se ve fóru požádat o radu, na základě čeho vyplácet odměnu či mzdu tomu, kdo Vám pomáhá
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2019 11:44
Dobrý den,
jsem na rodičáku a přitom podnikám.V loňském roce mi chodily vypomáhat moje babičky/ důchodkyně/. Samozřejmě jsem je nějakou částkou vyplácela.mohu si v daňovém přiznání uplatnit nějakou slevu za tuto výpomoc?pokud ano, tak v jaké výši? a kolik takových výpomocí mohu vůbec mít?moc děkuji za odpověď