tak počkat, rozumím tomu tak, že klidně si dá faktury na 042 (tomu jedinému rozumím), u DPH si ten člověk zažádá o vrácení státu a když ho neprodá a bude ho pronajímat, tak si vlastně DPH z celé stavby odečte a hotovo?
Příklad - náklady ve výši 10.000.000
DPH ve výši 2.100.000.
příjem ten člověk má očividně nulový, takže mu stát vrátí v průběhu výstavby 2.100.000? takže až si budu stavět barák, převleču to do výstavby kancelářských prostor, uplatním si DPH, pak si udělám změnu užívání a jsem cajk?
Takhle by to přece dělali všichni, ne?
Tomu nerozumím
Dnes tu někteří tazatelé "vypouští takové pokusné balonky" .
Např. věta "uznali mi čtvrtletní plátcovství". To by mě jen zajímalo, od kdy je dotyčné s.r.o. plátce?
Nebo "FÚ mi dané DPH vrátí, musí".
Nemusí, pokud nebude mít souvislost s ekonomickou činností. A zřejmě by ani nevrátili, když tazatel píše "Na s.r.o. nemám žádné vystavené faktury".
Plátce plátci fakturuje stavební práce v režimu, vždy je ve finále 0 ať koncový uživatel nebo prostřední.
Odpočet z nákupu materiálu je možné uplatnit.
také záleží komu pak bude pronajímat, neplátci musí s 0% DPH a bez nároku na odpočet všechna přijatá plnění,
nebo musí krátít odpočty , pokud by pronajímal plátcům i neplátcům
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2019 16:38
Mám dotaz - chci stavět na s.r.o. (každý rok jsem ve ztrátě a nemám tam žádný majetek ) nemovitost pro podnikání a pro pronájem (bydlení tam nebude). Ve firmě mám minimum vlastních financí, světe div se, úvěr mi banky daly. Na s.r.o. nemám žádné vystavené faktury, mám tam roční obrat tak 90 tis. Uznali mi čtvrtletní plátcovství DPH. O co mi jde - známý mi poradil, abych začal stavět a řekl mi, že když budu mít nákladové faktury, zažádám si o vrácení DPH v plném rozsahu a FÚ mi dané DPH vrátí, musí. V praxi to vlastně bude fungovat tak, že budu mít jen odpočty, eventuální příjem bude až tak za dva roky. Je to vůbec možné? Přijde mi to divné, protože to bychom si každý založili s.r.o. a pak žádali o vrácení DPH státu a ušetřili bychom obrovské peníze. V tom bude háček, jen nemůžu přijít jaký...