myslela jsem jen DPH a Kontrolní hlášení. Faktura, o kterou se jedná, je do 10 tis, takže datum ani nemusím psát. Ale kdyby to byl případ nad 10 tis., tak bych tam musela napsat skutečné datum 2018, to je pravda. Ale zdá se mi to takové.... nevedlo by to k nejasnostem ze strany FU? Jakože proč až teď? Nebo je to běžné? Ještě jsem se s tím nesetkala, asi se ptám hloupě, omlouvám se a děkuji za Vám za rady.
Naprosto běžně máme faktury s DUZP 31.12.2018 vystavené až v lednu 2019. Takže nárok na odpočet, až když máme fakturu, tj. v 2019, do KH jdou s DPPD 31.12.2018. A posun o pár měsíců taky není naprostá rarita, občas se faktury zatoulají. A ve Vašem případě, jde doklad do souhrnného řádku, takže "to nebude vidět". Jenom pozor na inventarizaci účtu 343. Zůstává tam DPH prosinec (dle přiznání) a právě DPH z faktur s posunutým nárokem na odpočet.
Teď jsem trochu zmatená, opět :-)
Navíc jsem si zkusila zaúčtovat přijatou fakturu, která má zdanitelné plnění 2019 a to mi nezaúčtuje do 2018, takže to nejde. Mohla bych udělat jen ID v roce 2018 na např. 383 a v 2019 to přeúčtovat na 321? DPH by bylo čistě účtováno 2019....
Většina SW umí posunout nárok na odpočet DPH oproti DUZP. Zcela běžně jsou vystavovány faktury v následujícím měsíci, a když je nárok na odpočet až v okamžiku, kdy máte doklad v ruce, tak se s odkladem nároku na odpočet DPH běžně pracuje.
DUZP - 2018
náklad -2018
platba -2018
nárok na odpočet - 2019
Musíte doklad zaúčtovat v 2018 tak, aby vstoupil do přiznání k DPH až v 2019.
Alen1 - Tak určitě mám mezery a studium by bylo ku prospěchu, to nepopírám. Ale na to jsem se neptala, že? Pana Maxxe jsem se ptala, jestli by to šlo, jestli by to bylo řešení. O poškozování společnosti tu nejde, to mi věřte. Děkuji Vám za názor, a uvidím, jestli pan Maxx má ještě nervy na poslední radu ;-) Hezkou neděli
Tak Vám odpovím já, řešení by to nebylo. Odpočítávat DPH můžete až 3 roky zpětně, takže finančnímu úřadu to podezřelé nebude.
Pro zajímavost, v jakém programu účtujete?
Pokud náklad souvisí s rokem 2018, zaúčtujete do roku 2018 s datem uskutečnění 2018 a odpočtem v roce 2019.
Max by Vám odpověděla stejně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2019 9:22
Dobrý den, poprosila bych o radu. V roce 2018 jsme něco koupili, platili kartou, ale fakturu bohužel dáváme až letos do systému. Jak bych měla účtovat platbu?
Děkuji za pomoc