dotaz je dlouhý, mnoho omáčky,.. odpovím jen na paušál na auto
zařazené i nezařazené do majetku - nemá na nic vliv
u FO podnikající se krátí o 20% - v rámci opatrnosti, nikdy neprokážete, že jste si nejal pro banány
Paušální výdaje se uvádí až v daňovém přiznání. NE v daň evidenci, účetnictví.
Paušální výdaje na auto nemůže použít ten, kdo už využívá celkové paušální výdaje procentem z příjmů
kniha jízd - věčné téma, která má nejarději FÚ.
Je to takto: u plátce DPH
pokud nárokuje odpočet DPH z nakoupených PHM - vede knihu jízd (KJ)
jinak KJ není potřeba vést z hlediska daně z příjmu ani kvůli dokazování, na FÚ.
o OSVČ by se mělo krátit 20% poměrně dost výdajů, ty, které nikdy neprokážete- telefon aj..
Jednou se mě na FÚ stalo, že chtěla KNIHU jÍZD na nákladní auto, takž se nedivte, když po vás budu chtít i KJ :) v zákoně o KJ nikde nic není psáno- snad mě místní odborníci opraví, pokud je to jinak. prosím o příslušný § kde to je uvedené.
No u toho nákladního auta bych i tu KJ pochopila - zřejmě bylo zařazeno v OM, pravděpodobně uplatňovány i náklady na PHM (+ nárokované DPH), takže to se zas tak nedivím. A co se týká toho mého klienta OSVČ, tak ten nevykazuje žádný zvláštní majetek ani služby, u kterých by se muselo krátit těch 20%. A co se týká té KJ u něj, fakt nevím, jestli by si ji neměl raději vést, obzvlášť když nejezdí zas tak často, tak to není zas až taková administrativní zátěž a při případné kontrole může být v klidu, že?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2019 14:41
Dobrý den, neustále pročítám možnosti paušálu na auto a už mě bolí hlava, ale stále se v tom motám, poradíte, prosím, někdo?
OSVČ vedl.činnost (star.důchodce), auto soukromé (na RČ), starší, není v OM, nejsou uplatňovány tedy odpisy ani jiné náklady na opravy, atd., po celý rok plátce DPH, zaplacena silnička, podnikání eshop, ale občas je nutné vyjet k zákazníkovi (většinou koncovému spotřebiteli, ne firmě) se vzorky nebo na vyměření prostor (jedná se i o řemeslnou činnost - pokládka podlahových krytin), vedena DE, výdaje prokazovány ve skutečné výši. Pokud si OSVČ po celý rok neuplatňuje výdaje za PHM ani parkovné (a samozřejmě si z toho neuplatňuje ani DPH), je možné si v daňovém přiznání FO uplatnit paušál na auto ve výši Kč 5.000,-/měsíc (dle zákona nemusí mít zařazeno v OM) a jako důkaz vést knihu jízd? Pro soukromé účely s tím autem nejezdí, ale jako plátce DPH by měl vést knihu jízd pro kontrolu, je to tak? Nebo raději v rámci opatrnosti uplatnit měsíční paušál 4.000,- Kč (ale pokud nemá soukromé jízdy, tak je škoda toho rozdílu Kč 1.000,-, ne?). Prosím zkušenější o radu, už jsem z toho načisto zoufalá, ty názory se tak strašně různí. Děkuji předem za pomoc.