Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2019 12:30
Dobrý den, přes platformu Booking krátkodobě pronajímám pokoje. Booking mě následně pošle fakturu z vypočítanou provizí za zprostředkování. Nejsme plátce DPH,(vedu daňovou evidenci), ale musela jsem se přihlásit jako identifikovaná osoba, která musí z provize platit DPH z důvodu přenesené daňové povinnosti.
Prosím o radu jak postupovat : zda musím poslat souhrnné hlášení, které lze podat pouze elektronicky a podat Přiznání k DPH a zda je DPH již v provizi anebo připočítávám DPH k fakturované částce. Na dotaz Bookingu jsem obdžela tuto odpověď:
Vzhledem k tomu, že jste českým subjektem spolupracujícím se společností Booking.com sídlící v jiném členském státu EU, DPH musí podle zákona být v režimu přenesené daňové povinnosti. DPH není a nemůže být na faktuře vyčísleno, protože Booking.com DPH v Čechách neodvádí. DPH v ČR odvádí partner a Booking.com ho odvádí v Nizozemí.
Provize je vypočítána z celé ceny s DPH.
Děkuji za odpověď