Re: OSVČ a s.r.o. zároveň
1. FÚ zaregistrovat se k daním, které se Vás budou týkat
2. ŽÚ počátek podnikání
3. Zaměstnancem být nemusíte. Jako jednatel si můžete vyplácet odměnu za tuto činnost, jako společník taky odměny za práci pro společnost, rovněž i podíl na zisku - pokud bude
4. Silniční daň jako zaměstnavatel (SRO) ano, pokud už ji neplatíte za OSVČ
5. Jakožto dva subjekty si fakturovat můžete ale za ceny obvyklé
Je to jen stručně.. ***
Děkuji za odpovědi a hlavně váš čas. Všiml jsem si, že velmi často odpovídáte, a pokud mám možnost posoudit (velmi málo případů), správně :-)
Jestli můžu, ještě se připtám:
- Opravdu s.r.o. můžu provozovat bez dalšího přihlašování? Jenom jednou za rok podám daňové přiznání a vyplatím si podíl na zisku?
- Co se stane, když ukončím OSVČ? Budu se asi muset v s.r.o. zaměstnat, abych měl z "čeho žít"?
- Částku za amortizaci vozu si můžu v s.r.o. normálně uplatňovat (3,80 + benzín)? Pokud by to nešlo, tak si to uplatní OSVČ a s.r.o. ji to proplatí? Jak je to se silniční daní, pokud používám auto jak pro OSVČ, tak pro s.r.o., platí pouze jeden z nich?
- Předpokládám, že cestovní náhrady si uplatnit nemůžu.
- Jak je to se souběžným podnikáním jako OSVČ a s.r.o. ve stejné oblasti? Nevadí to? Např. možné vyhnutí se plátcovství DPH apod.
Děkuji.
*** Teď nevím, jaké přihlašování máte ještě na mysli. Chtělo by to říct činnost, kterou se SRO zabývá. Zaměstnávat se nemusíte. Za výkon funkce jednatele si můžete (měl byste) vyplácet odměny, které podléhají všem odvodům jako normální mzda - pak přicházejí na řadu registrace na soc. a zdr. Na cestovní náhrady, pokud souvisejí s prací jednatele, nárok máte. Pokud auto není SRO, pak nárok na amortizaci máte taky. Silniční daň jen jednou. Stejná činnost nevadí. A pokud si ještě jednou projdete dotazy, určitě tam podrobnosti v odpovědích najdete. O jednatelích a jejich nárocích už tady bylo hodně napsáno - ale jinak se klidně ptejte ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kterými nezdanitelnými částkami si můžete snížit základ daně za rok 2025?
Finanční správa opět vyjede do obcí a pomůže s vyplněním přiznání. Kam všude přijede?
Začínající podnikatel: Základní pojmy z účetnictví
OSVČ senioři letos prvně v přehledech uplatní slevu na pojistném. Víme, jak na to
Chování na pracáku má svá pravidla. Porušit je ale může i úřad sám
Zaměstnanci mají poslední šanci vyhnout se daňovému přiznání
13. 12. 2005 18:48
Dobrý den,
jsem OSVČ (hlavní zdroj příjmů) a souběžně s tím provozuji s.r.o, kde jsem jediným společníkem a jednatelem.
Co všechno se musí nahlásit za s.r.o (FU, ZP, OSSZ)? Musím být zaměstnancem s.r.o. nebo si mohu pouze vyplatit podíl na zisku? Za soukromé vozidlo používané pro s.r.o. platítm silniční daň stejným způsobem jako za OSVČ? K podnikání s.r.o. používám prostředky OSVČ (např. prostory), je možné aby s.r.o. platilo za jejich používání OSVČ?
Děkuji předem za odpovědi.