Rozdělení zisku ve společnosti s ručením omezeným je podmíněno schválením řádné účetní závěrky. Takže v prosinci běžného období nejspíš ještě uzávěrka provedena a ani schválena nebude. A pokud by se mělo jednat o rozdělení zisku předchozích období, to zase podle ustálené judikatury mělo proběhnout nejpozději do 30.6. následujícího roku.
Ucetni zaverka roku 2018 je provedena v 2019 a ma byt schvalena po provedeni nejpozdeji do 30.6.2019.
Takze tezko muzete schvalit ucetni zaverku 2018 v prosinci 2018 pred uzavrenim ucetniho obdobi.
Teoreticky mne napadá, že pokud by se mělo jednat o použití zisku za období předcházející běžnému období, pokud byla řádně do 30.6. běžného roku schválena účetní závěrka a pouze VH pouze nerozhodla o použití zisku, že pokud se nejedná o vyplacení podílu na zisku, ale jen o převedení části nebo celého nerozděleného zisku minulých let na úhradu ztráty minulých let, že by to až tak velký právní průser nebyl. Úhrada ztráty minulých let je v podstatě jen účetnická záležitost, převod mezi dvěma účty a neznamená žádný úbytek peněz z firmy.
Ale ten nápad se schválením uzávěrky posledního prosince mne dostal :-)
OT: Já jen podotýkám, že v návrhu novely zákona o obchodních korporacích už je to řešeno jinak, protože to v praxi přinášelo značné problémy. Ale zda to takto bude schváleno se uvidí.
§ 34
Podíl na zisku a na jiných vlastních zdrojích
(1) Podíl na zisku a na jiných vlastních zdrojích se stanoví na základě řádné nebo mimořádné účetní závěrky schválené nejvyšším orgánem obchodní korporace. Na základě účetní závěrky podle věty první lze rozdělit zisk a jiné vlastní zdroje do konce účetního období následujícího po účetním období, za něž byla účetní závěrka sestavena.
Všichni Vám tu odpovídají na úhradu účetní ztráty ziskem z dalšího období. Vy do přiznání do tabulky E zapisujete předchozí dańové ztráty. Daňová a účetní ztráta je rozdíl!
Daňová ztráta se vykazuje v daňovém přiznání. Účetní ztrátu máte v účetnictví. Pokud vyjde účetní ztráta, jestli to neznamená, že vyjde i daňová ztráta a naopak.
Upřesněnte, prosím.
Jak Vám níže píše Maxx, pokud se bavíme o tom, jestli v daňovém přiznání PO za rok 2018 snížíte základ daně o daňovou ztrátu z minulých let v tabulce E, tak to opravdu nemá nic společného s rozhodnutím VH o rozdělení zisku. A jestli nemáte jiný důležitý důvod k tomu, abyste základ daně o daňovou ztrátu nesnížila, tak já nevím, proč byste tak neučinila :-).
Aha, tak to jsem potřebovala slyšet. Takhle tomu i rozumím. Jak jsem psala, ještě jsem toto nedělala a mám celkově málo zkušeností, takže na mě je potřeba polopaticky. Myslela jsem, že když chci ten zisk použít na úhradu ztráty, musí k tomu být VH a nevěděla jsem jak to časově kdy a kam zapsat. Děkuju moc. Snad už to nějak dokážu a popřípadě se ještě ozvu.
Mockrát děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2019 22:38
Dobrý večer, může valná hromada rozhodnout o použití zisku na úhradu ztráty z minulých let ještě v prosinci, před koncem účetního období?
Děkuji