Já pořád nerozumím tomu, jak to prakticky udělat v programu. Jakým dokladem to tedy naúčtovat? Teoreticky je mi to jasné, rozumím tomu co píšete, který kurz použít, že v EUR bude mít pořád stejnou hodnoti, v Kč se musí změnit, ale prostě mi není jasné jakým způsobem naúčtuji 563/311, aby se to projevilo u konkrétního dokladu..
A v kterém případě se přeceňují ty přijaté zálohy?
Opravdu děkuji za Vaší trpělivost!
No, teoreticky pro jakýkoli program by to mělo fungovat tak, že se Vám v saldokontu u účtu 311 u konkrétního variabilního symbolu změní částka. Tedy příklad, máte pohledávku (fakturu) na 100 EUR oceněnou v okamžiku vzniku kurzem 25Kč/EUR, takže v korunách je to 2500 Kč. Tu máte v saldu pod VS třeba 1234. Na konci roku uděláte přepočet rozvahovým kurzem, třeba 26 Kč/EUR, takže se vám naúčtuje 100 Kč na 311/663. Tím pádem už máte pod variabilním symbolem 1234 částku 2600 Kč. Pak přijde úhrada 100 EUR s aktuálním kurzem třeba 25,50 Kč/EUR, takže v Kč je to 2550. Tu spárujete na VS 1234 a vznikne kurzový rozdíl 50Kč (2600 - 2550). Takže zaúčtování banky 221/311 2550, 563/311 50. Doufám že jsem se někde nesekl :-)
Co jsem tak koukal zpětně do odpovědí, tam Vám někdo psal, že se neúčtují kurzové rozdíly u NEUHRAZENÝCH záloh. To je logické a pravdivé, protože pokud máte jen zálohovou fakturu (nebo nějakou výzvu k placení a podobně) a zálohu jste do konce roku neuhradili, tak skutečně o ničem neúčtujete a tedy není co přepočítávat. Pokud ale zálohovku zaplatíte do konce roku, tak k rozvahovému dni máte na kontě 314 zůstatek, tedy pak máte z titulu platby "pohledávku" za dodavatelem a ta se podle mne standardně přepočítává obdobně jako standardní pohledávka (311).
No my máme zůstatek na 324, tedy přijaté zálohy, ke každé je vytvořen DDOP.
Tedy jsou dva případy, záloha zaplacena v 2018, DDOP v 2018 (zůstatek na 324 110), faktura k záloze v 2019, a druhý případ faktura v 2018, ale záloha zaplacena v 2019 (zní to divně, ale jelikož se jedná o eshopy, kdy se zálohy generují automaticky ke každé objednávce, s tím, že jsou různé způsoby úhrad - gopay, dobírka, převod, ..., tak je faktura vystavena v okamžiku odeslání zboží, ale peníze např. z gopay přijdou na náš účet až se zpozděním).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
27. 3. 2019 14:27
Hezké odpoledne,
prosím, poraďte, jak se účtuje přecenění pohledávek v EUR na konci roku. Udělám sumu neuhrazených 311 v EUR k 31.12.2018, přepočtu kurzem ČNB k 31.12.2018 a zaúčtuji jak?
Předem děkuji.