Děkuji za odpověď. Tu první půlku vlastním již 15 let (zdědila jsem ji) a nyní budu platit daň i z této původní půlky? Myslela jsem, že zdaním pouze tu část, kde nebylo dodrženo vlastnictví minimálně 5 let, tj. půlka od matky. Takhle pokud v příjmech budu mít celkovou prodejní cenu dle KS, tak do výdajů uvedu celkovou odhadní cenu celého pozemku ke dni darování od matky (i když jsem tu první půlku v té době již dávno vlastnila)? Ještě jednou děkuji, jsem z toho jelen...
Myslim, ze pravdu mate vy a ne vladik. Prvni pulka je osvobozena a v DP se neobjevi.
Děkuji za názory. Pročetla jsem závěry KDP a i tak to chápu pořád stejně. Myslíte bod 4.3.? Z toho vychází, že se uplatní osvobození v poměru, v jakém splňují podmínky pro osvobození jednotlivé podíly - tj. první půlka má test splněný, druhou půlku zdaním... Nebo to stále nechápu :-)? Moc děkuji.
Ale já jsem ve výkladu nic o základním podílu nenašla. Kde to prosím najdu? V odkazu na KDP jsem našla pouze bod 4.3. a ten chápu tak, že se uplatní osvobození v poměru v jakém splňují podmínky pro osvobození jednotlivé podíly a nikoliv že se vše řídí základním prvním podílem.. Nebo je to jinde? Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2019 9:01
Dobrý den, prosím o radu. Vlastnila jsem 1/2 pozemku, druhou půlku vlastnila matka. V roce 2017 mi svou půlku darovala, tzn. měla jsem tak pozemek celý. V loňském roce jsem ho celý prodala. Nyní musím podat přiznání k DPFO a prodej zdanit. Prosím o radu, jakou částku mám uvádět v přiznání (v příloze II. §10)? Kupní cena je 200 tisíc, tj. mám do přiznání uvést pouze 100 tisíc (tj. pouze polovinu jako za darovaný podíl)? Jako výdaj použiji částku ze znaleckého posudku v době darování části pozemku. Posudek mám na celkovou cenu pozemku, ale do přiznání uvedu také pouze poloviční částku? Předem děkuji za radu. Klára K.