To samozřejmě nestačí.
Pokud možnost odstoupit od PS nebyla sjednána, zaměstnanec odstoupit nemůže.
Pokud zaměstnavateli nenastoupením zamestnance vznikla škoda, může se domáhat její náhrady.
Pokud tedy nebyla sjednaná možnost odstoupení, odstoupit nemůže. Ale dohodou tu pracovní smlouvu zrušit lze. Pokud by zaměstnavatel nesouhlasil, tak je ještě řešením podle smlouvy nastoupit a ještě ten den poměr ve zkušební době zrušit (pokud byla zkušební doba sjednaná). Takže určitě v takovém případě je pro zaměstnavatele výhodnější se dohodnout.
odstupit od pracovní smlouvy,když to není sjednáné výslovně, nelze. to může jen zaměstnavatel, když do té práce zaměstnanec vůbec nenastoupí.
ale, zrovna teď jsem se dostala k 1 případu, zaměstnankyně si to taky "rozmyslela" a je jedno, z jakého důvodu,
nejdřív se omlouvala, pak přestala komunikovat úplně, ještě ani nepodepsali pracovní smlouvu, ale už to bylo těsně před podpisem vše domluveno. A zaměstnavatel ji žaluje pro 100tis. jako náhradu škody, je pravděpodobné, že uspěje, jde jen o to,za kolik. a to ještě nepodespali smlouvu, Vy už ano.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 4. 2019 16:21
Dobrý den, ráda bych se zeptala, dne 03.04.2019 jsem podepsala pracovní smlouvu s nástupem 02.05.2019. Jak bych měla postupovat v případě, že budu chtít smlouvu zrušit a nenastoupit - rozmyslím si to nebo se mi naskytne jiná lepší pracovní nabídka? Je nutné nějaké jednostranné odstoupení od smlouvy? Písemná dohoda obou stran? nebo počkat a pak sepsat zrušení PP ve zkušební době? Děkuji.