Musíte se řídit rozhodným dnem - tj. dnem, kdy bylo doručeno prvnímu plátci. Mělo by být
uvedeno i v ZL. Podívejte se do EP, jestli je tam uvedeno, čím se řídí pořadí pohledávky (= doručení prvnímu plátci mzdy) a pokud to tam není, tak berete, že jste první plátci vy.
Exekuční příkazy se stejným rozhodným dnem se srážejí poměrně podle výší exekucí.
Srážíte zaměstnanci a čekáte na právní moc EP - pak teprve posíláte exekutorovi.
Musíte se řídit datem doručení PRVNÍMU plátci. Takže musíte ještě zjistit z exekučního příkazu (z exekuce, která byla zapsána v ZL), kdy tento byl doručen prvnímu plátci. A teprve pak stanovíte pořadí, podle kterého se budou provádět exekuční srážky.
Pak srážíte na tu doručenou prvnímu plátci 19.5.2017.
I v ZL by měl být uveden u exekuce rozhodný den. Pokud není, můžete podle čísla EÚ požádat EÚ o informaci o datu doručení prvnímu plátci (o zaslání EP). Pokud tuto informaci
nebudete mít, srážela bych tak, jak jsem vám napsala.
No, to byste pěkně poradila. Dle vašeho názoru by tazatelka v případě, že nezjistí kdy byla exekuce ze ZL doručena prvnímu plátci, měla srážet na exekuci ze dne 19.5.2017? To nemyslíte vážně!!! A co když exekuce ze ZL má dřívější datum doručení prvnímu plátci, exekutor se po nějaké době ozve, že nejsou na jeho exekuci peníze zasílány a tyto peníze BUDE MUSET účetní uhradit ze svého. Nebo vy ji ty peníze dáte, protože jste ji špatně poradila?
Určitě ne. Pokud více exekucí dorazilo ve stejný den a jsou obě přednostní, nebo nepřednostní, tj stejného typu. Tak se sráží poměrem podle výše exekucí. Příklad 1 exekuce je na 25000 a druhá na 50000. Celková výše srážky vychází na 3000 Kč. Srážka se vypočítá jako 3000 / ( 25000+50000) x výše exekuce. Tzn na jednu exekuci se srazí 1000 a na druhou 2000 Kč.
Složitější je, pokud je jedna přednostní a druhá nepřednostní. Tam si již nejsem jistý, ještě jsem neřešil. :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2019 10:15
Dobrý den,
chtěla bych požádat o radu, jaké bude pořadí exekucí u nového zaměstnance:
- při nástupu 1.4. měl v zápočtovém listu předchozího zaměstnavatele uvedenou 1 exekuci
- dne 4.4. přišly datovkou další 3 exekuční příkazy (jiné než v zápočtovém listu)
všechno to jsou nepřednostní pohledávky.
Mám brát tu v ZL jako dříve doručenou nebo mám začít srážet ty 3 doručené datovkou?
Děkuji za radu. B.