Dobrý večer,
nezapomeňte, že na DPP může zam-nec odpracovat pro jednoho zam-tele max. 300 hodin za rok a že do 10.000 hrubé odměny se neodvádí pojistné, a když Váš otec podepíše daňové prohlášení, nebude tam ani odb´vod daně (pokud nemá podepsané DP u jiného zam-tele!!), protože sleva pohltí celou daň.
Když dáte otci 400 na hodinu a v docházce bude mít měsíčně 25 hodin, budou splněny obě podmínky.
Děkuji za odpověď, myslím si to jak píšete vy, ale byla mi sdělena informace, že by měla být hodinová sazba "obvyklá", že jde o osoby blízké. Tak jsem chtěl názor zkušenějších.
Do zákona o dani z příjmů jsem se podívala, o "obvyklé" sazbě za DPP ani náznak, dvakrát je tam zmáněna "cena obvyklá" nikterak nesouvisející s odměnou za DPP. Pokud bude vykázána správně daň ze 400/hod., nemůže být s FÚ problém. Snad jen Inspektorát práce by mohl vybuřovat, ale pouze asi v té souvislosti, kdyby ve firmě dělal někdo jiný stejný druh práce za míň peněz než dohodář.
Obecně https://cs.wikipedia.org/wiki/Obchodn%C3%AD_pr%C3%A1vo
Tazatel se ptal na pracovněprávní vztah a jeho podmínky. Na moji odpověď se objevily nesouhlasné komentáře odkazující na zákon o dani z příjmů a diskuze se vede směrem, který nemá s otázkou nic společného. Nikdo z oponentů nepodal žádný konkrétní odkaz, který by dokázal, že odpovídám špatně. Informace, které jsem tazateli podala, jsou z dlouholeté praxe. Nevím, o co Vám jde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2019 12:04
Dobrý den, chci uzavřít dohodu o provedení práce se svým otcem. Výše hodinové odměny by měla být "obvyklá" (osoba blízká)?