Pred par lety jsem to mela nastavene tak, ze zaokrouhleni slo do zakladu DPH. Ktera to byla volba nevim, ale slo to. Pak jsem to prenastavila do zakladu. Takze zkousejte. Urcite to jde.
Dobrý den, vracím se k zaokrouhlování. Už jsem se s tím nějak poprala. Přenastavila jsem volby a dala "zaokrouhlení rozpouštět do nejvyšší nenulové sazby".
Tím se mi to snad vyřešilo. Jelikož některé faktury vystavuji pouze v 15%DPH, některé jen ve 21% a některé mají položky jak 21% tak i 15%, podle toho, které práce dohromady fakturujeme. Takže jsem zkoušela... Nastavit do základní sazby byl nesmysl v případě, že by faktura byla jen v 15% DPH, skočilo zaokrouhlení do 21%, takže zkouška pokus omyl.
Někde tady na fóru byla rada, jak to má vypadat nyní a jak před změnou, cituji:
příklad: doposud se zaokrouhlením: základ daně 990 Kč, daň 21% zaokrouhlená na 208 Kč.
nyní: základ daně 990 Kč, daň 21% 207,90 Kč, zaokrouhlení je 0,10 Kč
- těchto 0,10 Kč rozdělíte na základ daně a daň 21% (0,08 Kč a 0,02 Kč), takže základ daně je nakonec 990,08 Kč (990+0,08) a daň 207,92 Kč (207,90 + 0,02).
Výše zmíněným postupem jsem docílila toho, že to sedí přesně dle uvedeného případu.
Třeba to někomu pomůže a tápe v programu Money tak, jako já. Jen doufám, že to mám správně :)
Klid, to je práce pro programátory, oni musí opravit programy. Zatím lze postupovat dle přechodného ustanovení zákona č. 80/2019 Sb.: "3. Při výpočtu daně u dodání zboží a poskytnutí služby lze po dobu 6 kalendářních měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona postupovat podle ustanovení § 37 zákona č. 235/2004 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona."
to určitě problém není, vystavovat fakturu v haléřích a také ji v haléřích hradit. Z praxe - problém nebo spíše komplikace práce, nastává v okamžiku, kdy si každý zaokrouhluje při úhradách, jak se mu to hodí a na fakturách pak vznikají haléřové nedoplatky a přeplatky. tak mne jen zajímalo, proč vám to přijde jednodušší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2019 12:59
Dobrý den, pročítám tady diskuze a rady ohledně novely zaokrouhlování od 1.4.2019.. Používám program Money S3 a nevím, jak to vyřešit, když vystavuji bezhotovostní faktury. Zaokrouhluje mi to haléře do nulové sazby. Nejjednodušší mi přijde nezaokrouhlovat vůbec, ale není tam žádná možnost "nezaokrouhlovat" (nebo jsem na to aspoň nepřišla..), jedině po vystavení mne napadlo udělat přes tlačítko korekce a tam doklad opravit, aby se zaokrouhlení nepromítlo do nulové sazby ani nikam jinam a výsledná cena dokladu byla bez zaokrouhlení, tedy konečná cena faktury bude znít i na haléře. Je toto možné, nebo je ještě v tomto programu nějaký jednoduchý postup, jak to provést? Děkuji moc za radu.