Poměrně - čili při každém srážení přepočítat aktuální výši pohledávky (úrok x% od-do … a úrok y% od-do) a podle toho (a/a+b) rozdělit těch třeba 800 Kč. Stalo se mi to jen jednou, oboje byl stejný exekutor a oboje srážky pro VZP, ale tehdy mě to ani nenapadlo a dělil jsem napůl. Děkuju za upozornění. Co dodat - naši zákonotvůrci byli, jsou a budou perverzáci.
Dobrý den, děkuji za cenné informace a nakopnutí.
Uvědomila jsem si, že jsem teoretické příklady psala z pohledu toho svého konkrétního, kdy má zaměstnanec minimální mzdu. A tam jsem si už minulý měsíc nastudovala, že se mě částka zabavitelná bez omezení netýká, takže jsem to pustila z hlavy.
Ale právě proto děkuji za nakopnutí, protože jsem se při shlédnutí tohoto slovního spojení orosila s myšlenkou - něco mi to říká, ale už zase nevím co, do háje, to mám zase tu výplatu a srážky špatně … hledala, našla a uklidnila se :-)
A děkuji i za vysvětlení pojmu poměrně, ono je to v tom OSŘ všechno napsáno (§280, odst. 3), jen si to umět přeložit a vyložit.
Přeji všem krásné odpoledne.
Kája
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 4. 2019 10:19
Dobrý den,
prostudovala jsem si v občanském soudním řádu a tady v diskuzích srážky ze mzdy a prosím o potvrzení níže uvedeného ohledně exekucí, jestli jsem dobře pochopila:
A/ přednostní pohledávka rozhodné datum 25.3.2015
B/ nepřednostní pohledávka 4.9.2017
C/ nepřednostní pohledávka 14.1.2018
1/3 zbytku z čisté mzdy po odečtení nezabavitelných částek srazím na přednostní A/ (druhá třetina určená pro přednostní pohl.) a 1/3 srazím na přednostní A/ (první třetina určená pro srážky obecně přednostní i nepřednostní), protože je z přednostních a nepřednostních s nejstarším datem.
V tomto případě tedy přednostní pohledávka bere vše. Pokud by byla přednostní A/ uspokojena celá a z první třetiny něco zbylo, srážím a odesílám část i na B/, datumově druhou v pořadí.
A/ nepřednostní pohledávka rozhodné datum 25.3.2015
B/ přednostní pohledávka 4.9.2017
1/3 srazím na přednostní B/ (druhá třetina) a 1/3 (první třetina) srazím na nepřednostní A/, protože je z přednostních a nepřednostních s nejstarším datem.
B/ nepřednostní pohledávka 4.9.2017
Celou 1/3 (první třetina) srazím na nepřednostní A/, protože je s nejstarším datem, pokud by se A/ doplatila a něco z první třetiny zbylo, uspokojí se částečně i B/.
B/ nepřednostní pohledávka 25.3.2015
1/3 (první třetina) dělím rovným dílem mezi nepřednostní A/ a B/, protože jsou s nejstarším a stejným datem.
Pokud by se doplatily A/ i B/ a z té 1/3 ještě něco zbylo, srážím zbytek na C/.
Děkuji za reakce.
Kája