Vedu daňovou evidenci – teda podle internetu (prý můžu) dopsat peněžní deník až na konci roku, prý nemusím průběžně?!
Takže když si založím šanony:
VYSTAVENÉ FAKTURY – čistě jen jednotlivé faktury na příjmy
PŘIJATÉ FAKTURY – čistě jen jednotlivé faktury na výdaje
BANKA /VÝPISY/ – (?výpis + faktura) nebo jen výpisy?
POKLADNA – (přijaté doklady /výdaje/ a zakládat sem i faktury, které byli vystavené zákazníkovi na hotovost /příjmy/?) a pokud jsou v této složce jsou příjmy a výdaje rozlišuje se nějak číslování?
Moc mi pomůžete, jsem podnikající student, který teprve se vším začíná...
Děkuji moc!
Honza
Je to čistě jen na Vás jak si to povedete - hlavně se v tom vyznat.
Já si své vlastní doklady dělám:
Zakládám si výpisy z banky a k tomu doklad co se v tom výpisu platilo - jak příjem tak výdej.
Nezaplacené faktury si dávám do doby zaplacení odděleně - takovou tou "barevnou" záložkou v šanonu.
Hotovostní doklady si dávám také odděleně.
V podstatě mám hotovostní příjem a výdej, pak příjem a výdej převodem a pak neuhrazené doklady.
Jako účetní to samozřejmě mám i v účetním programu, ale při ukončení roku si neuhrazené faktury jednoduše přendám do šanonu následujícího roku a ve starém mi zůstane jen to uhrazené - pro přiznání k dani z příjmu.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
10. 5. 2019 14:02
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat. Jak se zakládají doklady do jednotlivých složek?
1. Pokladna (příjmy+výdaje) jen pokladní lístek (účtenka)?
2. Banka (příjmy+výdaje) výpis+faktura?
3. Faktury přijaté
4. Faktury vydané
Dotaz na pokladnu – Jak se to značí? Jen číslovat? Nebo rozlišit výdaje/příjmy? Jak? (v bance to je jasné, podle +/- na výpisu)
Když mám vystavenou (příjmovou) fakturu v hotovosti, založit do poklady a ještě faktury vydané?
Nebo má někdo jiný systém? I ve vedení složek? Rád si nechám poradit.
Děkuji.