Ještě paní Jasná, prosím Vás, a jak by to bylo v tomto případě?
Zaměstnali jsme zaměstnance na určitou pozici, PS sjednána se zkušební dobou. Na této pozici se nám ale neosvědčil, zkušební doba už končí, ale je to kvalifikovaný člověk a mohl by se nám hodit jinde, takže jsme mu nabídli pozici jinou. Můžeme znovu využít "institut" zkušební doby? Já tvrdím, že ne, ale nemůžeme se s kolegyní shodnout. Ta je jiného názoru.
Jak tuto "transakci", co nejjednodušeji vyřešit? Dodatkem ke smlouvě na jinou pozici a v tomto dodatku sjednat dobu určitou třeba 3 měsíce? A pak by se vidělo.
PS byla původně uzavřena na dobu určitou 1 rok se zkušební dobou 3 měsíce na pozici, na které se neosvědčil.
Nebo tuto PS ukončit a uzavřít úplně novou? Vznikl tam ale nějaký nárok na dovolenou, takže proplatit zůstatek dovolené? Odhlásit na pojišťovnách a následně přihlásit? To mi přijde ale zbytečně složité.
Moc děkuji, že tady jste.
V tomto případě bych sepsala novou pracovní smlouvu. Tím, že bude jiná pracovní pozice než u předcházející smlouvy, domnívám se, že je na místě sjednat zkušební dobu.
Pokud PP budou na sebe BEZPROSTŘEDNĚ navazovat, pak nevyčerpanou dovolenou převádíte do následujícího PP, neděláte odhlášky a přihlášky. Bere se to, jako by byl jeden pracovní poměr. Žádné komplikace u toho nehledejte.
Našla jsem tento zajímavý článek a tam má autor jiný názor https://www.akchocholousek.cz/vypoved-ve-zkusebni-dobe/
Tak nevím, jak to vyřešit.
Každopádně moc děkuju za Váš čas a přeji hezký den.
Tak jsem do uvedeného článku nahlédla a moc důvěryhodně nepůsobí už to, že se tam všude píše o výpovědi ve zkušební době.
Správně má být "ukončení pracovního poměru ve zkušební době". U výpovědi vždy běží výpovědní lhůta, a navíc pochybuji, že by obstál výpovědní důvod - zkušební doba. Ve zkušební době opravdu nedávat výpověď, ale ukončovat pracovní poměr (s okamžitým účinkem po doručení).
Co se týká zkušební doby při opakovaném PP, to si posuzovat netroufám. V tom nemám dostatek znalostí ani zkušeností.
Máte pravdu, psala jsem příliš stručně. Předpokládala jsem automaticky, že potřebují ukončit pracovní poměr se zaměstnancem hned a ne až po uplynutí výpovědní lhůty a ještě mu případně dávat odstupné. A ve zmíněném článku se v souvislosti se zkušební dobou používal pouze termín výpověď, což je špatně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 5. 2019 8:02
Dobrý den, prosím o konzultaci. V případě, že k nám po čase znovu nastoupí náš bývalý zaměstnanec (třeba po 1, 2, 3 letech) můžeme s ním uzavřít pracovní smlouvu zahrnující zkušební dobu?
Děkuji za názory.