Ano, výnosy jsou také. Účtuji to takto už několik let, tak snad je to tak správně. Děkuji
Dobrý den, i já se domnívám, že neúčtujete dobře. Dost možná budete mít základ daně pro daň z příjmů správný, ale účetně bych to řešila přes nedokončenou výrobu. Připojuji odkaz na krátký článek.
Já se držím toho, že přiřazuji náklady do období, kam patří výnosy .... a to bez ohledu na to, kdy z hlediska DPH vzniká datum zdanitelného plnění. To jste udělala také, ale vlastním způsobem.
Ve vašem případě bych tedy provedla kalkulaci nákladů na zakázku, tedy nejen mezd.
https://www.w4t.cz/nedokoncena-vyroba-kriticke-misto-rizeni-firmy-77862/
Ano, máte pravdu, neporadil jsem správně.
Má se zaúčtovat nedokončená výroba ve prospěch změny stavu nedokončené výroby reps. aktivace materiálu či služeb ve výši nákladů běžného období, v přístím období jí odúčtovat do nákladů a pak už jen zaúčtovat příslušné výnosy.
Z hlediska daně z příjmu použitý/vaný postup byl OK - celkové náklady v běžném období byly 0, výnosy také.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 5. 2019 10:00
Dobrý den, neziskovka pořádá každý rok v lednu v rámci své hlavní činnosti společenskou akci. Akci začíná připravovat už v prosinci předchozího roku. Proto část nákladů na prosincové mzdy časově rozlišuji jako náklady příštích období (381/331). V lednu pak zúčtuji do nákladů 521/381. Je tento postup správný? Děkuji