V tom případě je to poměrně jednoduché. Půjčka (používám tento již téměř archaický název, protože na ten nový jsem si stále nezvykl) může být úročená i bezúročná bez daňového dopadu na společnost. Případné úroky si společník zdaní ve svém daňovém přiznání v §8. Vhodná je písemná forma, ze které plyne výše jistiny, případná výše úroků, datum poskytnutí a datum i způsob vrácení (lze i po částech), protože pak se to při případné kontrole lépe prokazuje. Rozhodně nelze doporučit na jednu smlouvu o půjčce půjčovat i vracet peníze dle libosti. V tom případě by byla lepší smlouva o úvěru, který ovšem nemůže být bezúročný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
30. 5. 2019 14:50
Dobrý den,
poradíte prosím? Přebral jsem účetnictví, kde jednatel nepravidelně půjčoval s.r.o. peníze. Našel jsem smlouvu o půjčce z roku 2011, kde byla sjednána určitá částka, úroky žádné, ta částka už byla vrácena v roce 2014 (nesjednaná žádná výše a termín splátek), ale pak jednatel poslal do s.r.o. další peníze jednou v roce 2017 a dvakrát v roce 2018 na to žádná smlouva není.
Podle mě by úroky měly být sjednány vždy. Navíc jednatel chce pouze navýšit částku v původní smlouvě, tím to prý bude vyřešeno. Přece si nemůže posílat peníze, jak se mu zachce? Vůbec si s tím nevím rady.
Děkuji za názory.